Slovenija

Avstrija postavljanje ograje na Špiljah uskladila s Slovenijo

STA
7. 12. 2015, 20.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na ministrstvu za zunanje zadeve so pojasnili, da Avstrija na svoji strani mejnega prehoda Špilje postavlja nov sprejemni center, katerega del bo tudi ograja za usmerjanje beguncev na vstopno točko. Dodajajo, da gre za začasen poseg na območju mejnega prehoda Špilje, ki je bil predhodno usklajen s Slovenijo in mu naša država ni nasprotovala.

STA
Nekaj manj kot štiri kilometre ograje naj bi postavljali v več etapah.

Avstrijski mediji danes poročajo, da na avstrijski strani mejnega prehoda Špilje na meji s Slovenijo potekajo dela za postavitev pletene žične ograje za zajezitev toka beguncev. Ob mejo so že prepeljali prve kolute dva metra visoke ograje. Po podatkih uprave deželne policije na avstrijskem Štajerskem naj bi ograjo danes začeli postavljati na t. i. obrobju. Nekaj manj kot štiri kilometre ograje naj bi postavljali v več etapah, ker še niso dosegli dogovora z vsemi lastniki zemljišč, kjer bo stala ograja.

S postavljanjem ograje pa na meji s Hrvaško nadaljuje tudi Slovenija. Kot so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, je bilo do danes postavljenih okoli 110 kilometrov ograje. Danes se ovire postavljajo na območju policijskih uprav Maribor in Ljubljana. Postavljanje začasnih tehničnih ovir po navedbah ministrstva poteka glede na sprotno oceno migracijskih tokov.