Svet

Med mrtvimi migranti v tovornjaku v Avstriji največ Iračanov

sta
26. 11. 2015, 14.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Med 71 begunci in migranti, ki so jih avgusta našli zadušene v tovornjaku v Avstriji, je bilo največ Iračanov, pa tudi šestčlanska družina iz Afganistana s tremi otroki, starimi od enega do enajst let, je danes sporočila avstrijska policija, ki je predstavila ugotovitve preiskave.

Arhiv

Poročilo mrliškega oglednika kaže, da migranti niso imeli nobene možnosti, da bi preživeli pot v zaprtem in hlajenem tovornjaku, velikem 14 kvadratnih metrov, s katerim so prišli z Madžarske.

Kisika je bilo namreč za večino dovolj le za pol ure do 45 minut, zadnji preživeli pa je trpel morda celo tri ure.

Tožilec Johann Fuchs je povedal, da ni dokazov, da bi med migranti prišlo do panike ali boja. "Ko so umrli, so padli eden na drugega," je pojasnil.

Uspeli so identificirati 69 od 71 žrtev, med katerimi je bilo največ, 28 ljudi iz Iraka, 21 iz Afganistana, 15 iz Sirije in pet iz Irana, je povedal Hans Peter Doskozil, načelnik policije vzhodne zvezne dežele Gradiščanska.

Med njimi so bili štirje otroci, osem žensk in 59 moških.

Večino trupel žrtev so vrnili v njihove domovine, kjer so jih pokopali. Petnajst žrtev, večinoma Afganistance, so pokopali na Dunaju.

Zapuščeni tovornjak z razpadajočimi trupli so 27. avgusta našli ob avtocesti blizu madžarske meje. Kot je pokazala preiskava, so migrante tihotapci z ljudmi pobrali na madžarski meji s Srbijo in jih prek Budimpešte peljali v Avstrijo.

Pet tihotapcev so kmalu prijeli, potem ko je policija na tovornjaku našla odtise njihovih dlani in sledi DNA.

Štirim Bolgarom in Afganistancu, ki so jih prijeli na Madžarskem in so v priporu, bodo tam tudi sodili, ker so migranti umrli na Madžarskem. Vsak jim je za smrtonosno pot plačal več tisoč evrov.

Primer je vzbudil mednarodno zgražanje in izpostavil trpljenje, ki so mu izpostavljeni begunci in migranti, ki v prizadevanjih, da bi dosegli zahod in sever Evrope, svoja življenja izročijo v roke tihotapcev ljudi.

Visoki komisariat ZN za begunce je minuli teden opozoril, da zaradi novih omejitev na mejah držav na balkanski begunski poti, kjer dovolijo naprej le beguncem iz držav v vojni, ekonomske migrante pa zavračajo, grozi, da se bodo migranti začeli vse bolj zatekati k tihotapcem z ljudmi. Najbolj kritično je na grško-makedonski meji, kjer je ujetih več tisoč migrantov.

V zadnjih dneh sicer poročajo o velikem upadu števila beguncev, ki prihajajo tako v Grčijo, kot tudi druge druge države na balkanski poti. To je moč pripisati tudi vse slabšemu vremenu, zaradi česar je že tako nevarna pot z majhnimi gumijastimi čolni še nevarnejša.