Svet

Cameron v parlamentu terjal sodelovanje v napadih na IS v Siriji

sta
26. 11. 2015, 12.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Po terorističnih napadih v Parizu je britanski premier David Cameron danes v parlamentu terjal sodelovanje Velike Britanije v zračnih napadih na cilje Islamske države (IS) v Siriji. IS predstavlja neposredno grožnjo in pri zagotavljanju lastne varnosti se ne bi smeli zanašati na druge, je poudaril, a obljubil, da vojakov v Sirijo ne bo pošiljal.

Reuters
David Cameron

Velika Britanija v napadih mednarodne koalicije na cilje IS v Iraku že sodeluje, sedaj pa naj bi, tako vsaj želi vlada, te napade razširila še na Sirijo. Parlament naj bi o tem odločal v prihodnjih tednih, verjetno še pred 17. decembrom, ko se za poslance začenjajo božično-novoletne počitnice.

Cameron je danes nastopil ognjevito, piše britanski BBC. Kot je dejal, želi poslancem predstaviti argumente za britanske zračne napade na IS v Siriji in pri tem odgovoriti na vprašanja "zakaj, zakaj mi, zakaj zdaj, je to zakonito, kje so kopenske čete, kaj je strategija, obstaja konec tega konflikta in kakšen je načrt za tisto, kar bo sledilo".

Med razlogi za razširitev napadov je izpostavil, da predstavlja IS "zelo neposredno grožnjo" Veliki Britaniji, in spomnil na serijo terorističnih napadov v Evropi in drugje. Poslancem je razkril, da so na britanskih tleh letos preprečili sedem napadov, ki so bili ali direktno povezani z IS ali pa navdihnjeni z njeno propagando.

Kot je nadaljeval, se Britanci "ne bi smeli zadovoljiti s tem, da zagotavljanje svoje varnosti prepuščamo svojim zaveznikom". "Morali bi pomagati zaveznikom (...) in ne stati ob strani."

Pravni temelj za napade na IS v Siriji je po besedah premierja "samoobramba". Za boj proti IS na kopnem vidi možnost v 70.000 sirskih upornikih, ki ne pripadajo skrajnim skupinam. Glede strategije za "potem" pa je obljubil, da bo Velika Britanija za pokonfliktno obnovo Sirije namenila najmanj milijardo funtov.

Cameron je priznal, da je situacija v Siriji izredno kompleksna, in zatrdil, da se tega dobro zavedajo. Diplomatska in politična rešitev sirske vojne je resda ključna, a na dolgi rok. "Ali lahko čakamo na njo, preden ukrepamo vojaško? Jaz pravim, da ne."