Svet

Koncentracije ogljikovega dioksida najvišje v zadnjih 800.000 letih

STA
7. 12. 2015, 17.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Koncentracije ogljikovega dioksida v ozračju so trenutno na najvišji ravni v zadnjih 800.000 letih. Po več letih hitre rasti je v letu 2015 pričakovati rahlo zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, a znanstveniki svarijo: da bi govorili o preobrnitvi trenda, je še veliko prezgodaj.

Človeštvo bo letos kljub gospodarski rasti v ozračje izpustilo nekaj manj ogljikovega dioksida iz fosilnih goriv. V primerjavi z lanskim letom se se bodo izpusti zmanjšali za 0,6 odstotka na 35,7 milijarde ton ogljikovega dioksida, ugotavlja danes predstavljena raziskava Global Carbon Project.

Vendar pa ni verjetno, da bi izpusti okolju nevarnega toplogrednega plina resnično že dosegli vrh, je danes ob robu podnebne konference, ki te dni poteka v Parizu, povedala Corinne Le Quere z britanske univerze East Anglia.

Napoved so objavili v strokovnih revijah Nature Climate Change in Earth System Science Data. "Medtem ko je doslej do zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov prišlo v časih gospodarske krize, pa bi bilo to prvo zmanjšanje v obdobju močne gospodarske rasti," so zapisali avtorji.

Možnost statistične napake je sicer velika: razpon napovedi sega od opaznega zmanjšanja izpustov za 1,6 odstotka do rahle rasti v višini 0,5 odstotka. Znanstveniki so se pri teh izračunih oprli na podatke o porabi energentov na Kitajskem in v ZDA ter o pričakovani gospodarski rasti v preostalem delu sveta.

Izpusti ogljikovega dioksida iz fosilnih goriv in industrije so se že lani le za malo povečali, namreč za 0,6 odstotka. To je precejšen premik v primerjavi z močno rastjo v desetletju pred tem, ko so letne stopnje rasti izpustov ogljikovega dioksida v povprečju dosegale 2,4 odstotka.

Ključno vlogo pri nadaljnjem gibanju izpustov ogljikovega dioksida bo imela po teh podatkih najbolj dinamična država v razvoju Kitajska, ki je bila leta 2014 z več kot četrtinskim deležem v vseh izpustih njihova največja povzročiteljica. Napovedano zmanjšanje je v veliki meri posledica zmanjšane porabe premoga na Kitajskem v tem letu, je pojasnila Le Querejeva.

Že dolgo je znano, da Kitajska zmanjšuje porabo premoga. "A znano je, da je po vsem svetu načrtovanih za 1000 gigavatov termoelektrarn na premog," je za nemško tiskovno agencijo dpa komentiral Ottmar Edenhofer z inštituta za podnebne raziskave v Potsdamu.

Da zaenkrat še ni mogoče pričakovati trajnega zmanjševanja izpustov, opozarjajo tudi avtorji raziskave. Rast v razvijajočih se državah namreč še vedno temelji predvsem na premogu. Poleg tega je padec porabe v nekaterih industrijskih državah še vedno skromen. "Globalni izpusti se morajo zmanjšati skoraj na nič, da bi dosegli stabilizacijo podnebja," so zapisali. Vsebnost ogljikovega dioksida v ozračju je trenutno na najvišji ravni vsaj zadnjih 800.000 let.

Predstavniki 195 držav in EU se trenutno v Parizu pogajajo o podnebnem sporazumu, s katerim bi omejili izpuste toplogrednih plinov ter s tem segrevanje ozračja omejili na zmeren tempo.