Svet

V reševalnih akcijah v Sredozemlju v treh dneh rešili 4600 migrantov

sta
6. 12. 2015, 13.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V reševalnih operacijah v Sredozemlju med Libijo in Italijo so med četrtkom in soboto rešili skupno več kot 4600 migrantov, ki so skušali s plovili doseči italijansko obalo, je danes sporočila italijanska obalna straža. Slovenska vojska pa je tvitnila, da je ladja Triglav znova reševala migrante v Sredozemlju, tokrat jih je rešila okoli 60.

Reuters
V zadnjih 24 urah je na grške otoke v Egejskem morju prišlo 514 migrantov.

Samo v soboto so v devetih ločenih akcijah na varno pripeljali 1123 migrantov, ki so Sredozemsko morje poskušali prečkati z ribiškimi ali gumijastimi čolni. Po prvotnem upadu je v zadnjih dneh znova naraslo število migrantov, ki poskušajo prečkati Sredozemsko morje in doseči Italijo. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA poskušajo tihotapci ljudi izkoristiti ugodno vreme v zadnjih dneh in pretihotapiti čim več migrantov.

V reševanju je sodelovalo več ladij italijanske obalne straže, mornarice in tudi nemške vojaške ladje Berlin, ki sodeluje v evropski operaciji Sophia oz. prej Eunavfor Med, namenjeni reševanju migrantov na morju in boju proti tihotapcem ljudi.

Slovenska vojaška ladja Triglav, ki sodeluje v operaciji Sophia, pa je znova reševala migrante v Sredozemlju. Slovenska vojska je na družbenem omrežju Twitter objavila, da je posadka Triglava s poškodovanega gumijastega čolna rešila okrog 60 migrantov. Ladja Triglav s 37-člansko posadko od 19. oktobra sodeluje v evropski operaciji Sophia, doslej pa je že nekajkrat sodelovala v reševanju migrantov.

Število migrantov, ki so doslej letos Italijo dosegli preko Sredozemlja, je za okoli 12 odstotkov nižje od lanskega v celotnem letu. Leta 2014 jih je tako Italijo doseglo 170.000, letos pa doslej 150.000.