Črna kronika

Sojenje se začne pred božičem

nn
6. 12. 2015, 11.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Čeprav se Janez Janša včerajšnjega naroka ni udeležil, je sodišče štelo, da krivde za žaljivo obdolžitev in krivo ovadbo ne prizna.

Grega Wernig
Predsednik stranke SDS Janez Janša z odvetnikom Francijem Matozom

Pred sodnikom Zvjezdanom Radonjićem je včeraj zatožna klop na ljubljanskem okrožnem sodišču samevala. Naj sede nanjo, je bil vabljen predsednik SDS Janez Janša zaradi domnevne krive ovadbe in žaljive obdolžitve. Kot je pojasnil sodnik, vabilo Janši na predobravnavni narok ni bilo izkazano. Ker se v spisu nahaja njegova vloga, iz katere je razvidno, da je z narokom seznanjen, je kljub temu, da se ga ni udeležil (kar je njegova pravica), štelo, da krivde za očitana kazniva dejanja ne priznava.

OBTOŽEN TUDI ODVETNIK

Poleg Janše je obtožen odvetnik Franci Matoz. Tožilstvo ju je poklicalo na kazensko odgovornost zaradi očitka žaljive obdolžitve in krive ovadbe nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar, avtorice obtožnega predloga v zadevi Patria. Predsednik SDS in njegov odvetnik sta 20. junija 2011 sklicala novinarsko konferenco, na kateri sta predstavila kazensko ovadbo zoper Zobec Hrastarjevo. Očitala sta ji zlorabo uradnega položaja, ker da je v obtožnem predlogu kot ključni dokaz proti Janši navedla izmišljeni in ponarejeni dokument. Po besedah Matoza je Zobec Hrastarjeva ob vložitvi kazenske ovadbe navedla elektronsko sporočilo, ki ga je 8. septembra 2005 posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu v imenu direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča poslala njegova žena Marija Badovinac Črnkovič.

MATOZ KRIVDE NI PRIZNAL

V elektronskem sporočilu se je Črnkovič Riedlu zahvaljeval, ker želi sodelovati z družbo Rotis, in pojasnil, da bodo morali odločitev o sodelovanju uskladiti še s predsednikom vlade. Kot je poudaril Matoz, pa takšno elektronsko sporočilo Riedlu ni bilo nikoli poslano, ampak ga je Badovinac Črnkovičeva kot osnutek poslala svojemu možu. Pred dobrim letom na predobravnavnem naroku Matoz krivde ni priznal. Janša pa je takrat vztrajal, da ga zagovarja Matoz, čeprav je z njim soobtožen. Sodnica, ki je prva obravnavala primer, mu ni ugodila, saj gre v tem primeru za navzkrižje interesov. Sojenje obtožencema se začne 23. decembra.