Svet

Mjanmarski nekdanji vojaški diktator Suu Kyijevo vidi kot bodočo voditeljico

sta
6. 12. 2015, 11.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nekdanji mjanmarski general Than Shwe, ki je z železno roko vodil Mjanmar skoraj dve desetletji, svojo nekdanjo nasprotnico, mjanmarsko opozicijsko voditeljico Aung San Suu Kyi, vidi kot "bodočo voditeljico" države, je povedal njegov vnuk. Shwe, ki se je leta 2011 upokojil, se je v petek sestal z Nobelovo nagrajenko.

arhiv Svet24
Aung San Suu Kyi

Stranka Narodna liga za demokracijo (NLD) Suu Kyijeve se trenutno pripravlja na prevzem oblasti v Mjanmaru po novembrski prepričljivi zmagi na parlamentarnih volitvah. Srečanje Shweja in Suu Kyijeve predstavlja precejšen obrat, saj je bila opozicijska voditeljica v času njegove vladavine med letoma 1992 in 2011 večino časa v hišnem priporu, ker je vodila demokratično gibanje proti vojaški vladavini.

"Vsi morajo sprejeti resnico, da bo Suu Kyijeva bodoča voditeljica Mjanmara po zmagi na volitvah," je Than Shwe dejal po navedbah svojega vnuka Naya Shweja Thwaya Aunga v soboto objavljenem sporočilu.

"Iskreno jo bom podpiral, kolikor bom le lahko, če bo resnično delovala za razvoj države," je dodal nekdanji general. Njegov vnuk je sporočil, da je bil posrednik na pogovorih med nekdanjim generalom in Suu Kyijevo.

Tudi predstavniki NLD so potrdili petkovo srečanje, ki je bilo njuno prvo od leta 2003. Than Shwe je bil vodja vojaške hunte do leta 2011, ko je vodenje države prevzela na pol civilna vlada s podporo vojske.

Suu Kyijeva sicer zaradi ustave, ki jo je spisala vojska, ne more postati predsednica, a je zatrdila, da bo vladala "nad predsednikom", ko bo njena stranka z novim letom zasedla sedeže v parlamentu.

Za zdaj je še nejasno, ali bo Than Shwe podprl prizadevanja Suu Kyijeve za spremembo ustave, ki bi ji omogočila vladanje.

NLD je na novembrskih volitvah osvojila skoraj 80 odstotkov razpoložljivih sedežev v parlamentu. A vojska zaradi sporne ustave še vedno obvladuje četrtino parlamentarnih sedežev in ključne položaje, ki ji omogočajo nadzor nad varnostnim aparatom države.