Svet

Hrvaška ne bo pojasnila, zakaj je izstopila

Luka Tetičkovič
6. 12. 2015, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Hrvaška se ne bo odzvala na poziv arbitražnega sodišča k dodatnim pojasnilom, prav tako ne bo poslala svojih predstavnikov na dodatne obravnave. Hrvaški mediji so mnenja, da sodišče ignorira Hrvaško.

STA
Sporno območje.

Hrvaška mora ignorirati povabilo iz Haaga, ker bi se v nasprotnem primeru znova vključila v postopek, ki ga je zapustila, je za Novi list povedal neimenovani pravni strokovnjak. Reški časnik neuradno dodaja, da podobno pojasnjujejo tudi v hrvaški diplomaciji. Končna odločitev o odgovoru arbitražnemu sodišču še ni sprejeta, a bo Hrvaška raje izbrala druge načine, s katerimi lahko vpliva na to, da arbitražno sodišče sprejme prekinitev kompromitiranega arbitražnega postopka.

Zagreb: Slovenija igra žrtev

V Zagrebu menijo tudi, da Slovenija z obtožbami proti svojemu nekdanjemu članu arbitražnega sodišča Jerneju Sekolcu, da je namenoma kompromitiral arbitražni sporazum, poskuša sebe predstaviti kot žrtev iger v zaodrju, čeprav iz dokumentacije in posnetkov, ki so objavljeni v aferi Pirangate, nedvomno izhaja, da v afero nista bila vpletena le Sekolec in agentka Simona Drenik, temveč celoten slovenski državni vrh, se časnik še sklicuje na izjave neimenovanega sogovornika.

Hrvaška noče dati legitimnosti sodišču

Neuradne vire navaja tudi Večernji list, ko navaja ocene, da arbitražno sodišče šele zdaj želi pogovore o bistvu problema, obenem pa je povabilo tudi vaba za Hrvaško, naj se vrne v postopek. Sprejem tega povabila je moralno in pravno vprašljiv, ker bi Hrvaška dala legitimnost sodišču in postopku, izpostavlja. Končna odločitev bo politična, če pa se bo Zagreb vendarle odločil predstaviti svoja stališča, se bo pravno zavaroval, da s tem ne bodo dali legitimnosti sodišču.

"Pravilo 'iura novit curia' kaže, da ima sodišče dolžnost poznati zakone ter jih tudi interpretirati in uveljaviti. Naj sami uveljavijo zakon in sami sprejmejo sklepe," so dejali sogovorniki zagrebškega časnika, ki ponavljajo, da je arbitražni postopek nepopravljivo kontaminiran zaradi obnašanja slovenske strani in arbitražnih sodnikov.

Od neimenovanih virov iz hrvaške vlade so hrvaški mediji izvedeli tudi, da so v Zagrebu še naprej previdni, ko gre za odločitev sodišča, a je skoraj stoodstotno gotovo, da ne bodo prišli na sodišče v postopku, iz katerega so izstopili v skladu z diplomatsko dovoljenimi mehanizmi.