Svet

Papež pohvalil Ugando zaradi izjemnega odnosa do beguncev

STA
27. 11. 2015, 21.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Papež Frančišek je danes ob začetku dvodnevnega obiska v Ugandi pohvalil njen izjemen odnos in odziv pri sprejemanju beguncev

Reuters
Frančiška so v Ugandi sprejeli z navdušenjem.

"V vzhodni Afriki je Uganda pokazala izjemno skrb, da je prisrčno sprejela begunce in jim omogočila, da so si znova zgradili življenja v varnosti in da občutijo dostojanstvo, ki izvira iz lastnega služenja denarja s poštenim delom," je dejal kmalu po prihodu v mesto Entebbe ob obalah jezera Viktorija na drugi postaji svoje afriške turneje. Po podatkih Visokega komisariata ZN za begunce v Ugandi živi več kot pol milijona beguncev, ki so večinoma pobegnili pred konflikti in nasiljem v sosednjem DR Kongu in Južnem Sudanu.

Poudaril je, da smo v svetu, ki ga pretresajo vojne, nasilje in različne oblike nepravičnosti priča velikim premikom ljudi. "Kako ravnamo z njimi je preizkus naše človečnosti, spoštovanja človeškega dostojanstva in predvsem naše solidarnosti z našimi brati in sestrami v stiski," je dejal.

To je dejal, medtem ko se Evropa sooča z največjim begunskim valom po drugi svetovni vojni. Večinoma gre za begunce, ki bežijo pred vojno v Siriji, a mnogi bežijo tudi pred revščino in nasiljem v Afriki v iskanju boljšega življenja v Evropi.

"Čeprav je moj obisk kratek, upam da bom opogumil številna tiha prizadevanja skrbi za revne, bolne in druge ljudi v težavah. V teh majhnih dejanjih vidimo resnično dušo ljudi," je dejal. Poudaril je še, da je namen njegovega obiska tudi pritegniti pozornost na Afriko kot celoto, njene obljube, upe, boje in dosežke. "Svet vidi v Afriki kontinent upanja," je poudaril.

Skoraj polovica prebivalcev Ugande je katoličanov. Poleg grožnje napadov z Al Kaido povezane islamistične milice Al Šebab je prisoten tudi stalen strah pred prav tako ali še bolj skrajnim Boko Haramom in drugimi nevarnimi skupinami.