Slovenija

Popravljajo napako sklada

Mojca Žnidaršič
27. 11. 2015, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Lastniki hiš v novomeški občini, kjer je zgrajeno plinovodno omrežje, do pred kratkim zaradi nejasnih informacij Eko sklada niso bili upravičeni do subvencij.

M. Ž.
Vesna Črnilogar pojasnjuje, da je letos denar še na voljo, v drugi polovici januarja pa naj bi objavili že nov javni poziv.

Odlok o načrtu za kakovost zraka na območju mestne občine določa, da je na takšnih območjih prednostni način ogrevanja zemeljski plin, vendar ta zahteva velja le za večje kotlovnice, v katerih moč presega 40 kW. To so v Eko skladu spregledali, in kot je dejal novomeški župan Gregor Macedoni, nekatere občane in prodajalce kotlovnic in toplotnih črpalk, ki so se ustno ali po elektronski pošti pozanimali o možnostih kandidiranja za subvencije, obvestili, da do njih niso upravičeni. Kar pa sploh ni bilo res.

 2,8 milijona evrov subvencij je Eko sklad do zdaj namenil naložbam v MO Novo mesto.

RAZPIS ŠE ODPRT
Zdaj so problem razjasnili in Novomeščani lahko kandidirajo za subvencije Eko sklada tudi za vgradnjo toplotne črpalke ali kotlovnice na lesno biomaso. Zanje se lahko prijavijo še letos, denar je po zagotovilu sekretarke Vesne Črnilogar še na voljo, v drugi polovici januarja pa bo predvidoma objavljen že prvi novi javni poziv za nepovratni denar, namenjen občanom, za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb v letu 2016. 

Zanj je predvidena podobna vsota denarja kot letos – 14 milijonov evrov, dodaten denar pa bodo tako kot letos namenili tudi za višje spodbude za tako imenovana degradirana območja oziroma območja s sprejetim načrtom za kakovost zraka, kamor spada tudi cela novomeška občina. Pri tem gre, kot je pojasnila Črnilogarjeva, za ukrepe pri obnovi starejših stanovanjskih stavb, in sicer za vgradnjo toplotnih črpalk, zamenjavo stavbnega pohištva z energijsko učinkovitim lesenim, toplotno izolacijo fasade in strehe …

 Kot je dejal novomeški župan Macedoni, je nekatere občane Eko sklad obvestil, da do subvencij niso upravičeni. Kar pa sploh ni bilo res. 

NAJVEČ ZA FASADE
Območju novomeške občine so od leta 2008 do 30. oktobra letos v Eko skladu dodelili za dobrih 2,8 milijona subvencij za več kot 1340 naložb, od tega skoraj polovico za izolacijo fasade, malo manj kot 12 odstotkov za toplotne črpalke in deset za zunanje stavbno pohištvo.