Svet

Lov na terorista, ki je skrbel za logistiko

STA
15. 11. 2015, 16.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Preiskava je pokazala, da je za logistično koordinacijo petkovega terorističnega napada stal Salah Abdeslam, eden od treh bratov, ki so sodelovali v masakru. 26-letni Salah je še na prostosti, policija pa je zanj izdala nalog za aretacijo.

Francoska policija
Salah Abdeslam je še na begu.

Salah naj bi v petek zvečer z avtom prevažal svoje kolege, ki so izvedli samomorilske napade. Med njimi je bil  tudi njegov brat Ibrahim. V načrtovanje napada je bil vpleten tudi tretji, še neimenovani brat Abdeslam, ki so ga danes aretirali v Bruslju.Vsi trije so bili francoski državljani, živeli pa so v Bruslju.

Doslej so tako identificirani trije napadalci, ki so se razstrelili. Ibrahim Abdeslam, Omar Ismail Mostefai, francoski državljan alžirskega rodu, tretji pa je identificiran kot Bilal Hadfi, ki je tudi živel v Belgiji, boril pa se je tudi v Siriji na strani Islamske države.

Skupno so v povezavi z napadi v Belgiji od sobote aretirali sedem osumljencev. V Parizu so pri prizoriščih napadov odkrili tudi dva sumljiva avtomobila z belgijskimi registrskimi tablicam.

Eno od vozil, sivega golfa 3, ki so ga v petek zvečer opazili pri koncertni dvorani Bataclan, so belgijski policisti zasegli že v soboto, poroča nemški tednik Spiegel.

Belgijske registracije naj bi imel tudi sivi volkswagen polo, ki so ga v soboto našli v bližini kluba Bataclan in naj bi ga prav tako uporabili napadalci, najverjetneje prav Abdeslam Salah.

Francoski preiskovalci so poleg tega v vzhodnem pariškem predmestju Montreuil danes zjutraj odkrili še en avtomobil, ki naj bi bil uporabljen v napadih, črni seat leon. V njem naj bi našli več kalašnikovk AK-47, s kakršnimi so streljali petkovi napadalci.

Ni jasno, ali so napadalci, ki so uporabili ta avtomobil, na begu, ali pa gre za ljudi, ki so jih aretirali v Belgiji.

Reuters
Dan po terorističnem napadu v Parizu