Svet

Po večtedenski umiritvi na vzhodu Ukrajine znova ubiti

STA
15. 11. 2015, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V spopadih na vzhodu Ukrajine je bil v minulih 24 urah ubit en ukrajinski vojak, še osem je bilo ranjenih, je danes sporočila vojska v Kijevu. Že v soboto je iz Kijeva prišlo sporočilo, da je bilo v 24 urah pred tem ubitih pet vojakov. Separatisti po drugi strani vojski očitajo kršitve dogovorjene prekinitve ognja.

Reuters
Razmere se zaostrujejo in mirovni proces bi lahko bil ogrožen.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Kijeva, so bili vojaki ubiti in ranjeni v spopadih s oziroma napadih proruskih separatistov v regiji Doneck.

Separatisti so po drugi strani preko svoje tiskovne agencije DAN sporočili, da vojska z granatami in tanki obstreljuje območja pod njihovim nadzorom.

Septembra in oktobra so se razmere na vzhodu Ukrajine umirile in so bile najbolj mirne od izbruha konflikta tam pred letom in pol. A v zadnjem času se znova vse pogosteje vrstijo poročila o kršitvah prekinitve ognja. Tako krvavo kot v soboto ni bilo že deset tednov.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki nadzoruje dogajanje, je že v petek opozorila, da se razmere zaostrujejo in bi lahko bil mirovni proces ogrožen.