Svet

Rusija dopušča možnost terorističnega ozadja pri strmoglavljenju letala v Egiptu

STA
9. 11. 2015, 20.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Rusija je danes prvič dopustila možnost, da ima strmoglavljenje ruskega letala v Egiptu, v katerem je prejšnjo soboto umrlo vseh 224 ljudi na krovu, teroristično ozadje. Ruski premier Dmitrij Medvedjev je namreč danes dejal, da je med morebitni vzroki za strmoglavljenje tudi teroristični napad.

google
Ostanki letalo kažejo na možnost eksplozije.

Velika Britanija, ZDA in tudi mednarodni preiskovalci sumijo, da je na krovu airbusa družbe Metrojet eksplodirala bomba. A po drugi strani egiptovske oblasti vztrajajo, da doslej še ni dokaza, da je bilo letalo žrtev terorističnega napada. Odgovornost za strmoglavljenje letala je sicer prevzela Islamska država v Egiptu, vendar teh navedb ni potrdil nihče.

Rusija doslej prav tako za strmoglavljenje ni okrivila teroristov, vendar je ruski predsednik Vladimir Putin kljub temu v petek odredil začasno ustavitev letalskih povezav Rusije z Egiptom, dokler se ne razjasni, zakaj je letalo strmoglavilo.

Izrael, ki ima močne obveščevalne vezi s sosednjim Sinajem, kjer je rusko letalo strmoglavilo le 24 minut po vzletu iz letovišča Šarm el Šejk, prav tako ocenjuje, da je šlo za teroristični napad. "Zelo verjetno je, da gre za napad," je danes povedal izraelski obrambni minister Moše Jalon.

Izvršni direktor Airbusa Fabrice Bregier pa je medtem poudaril, da doslej niso ugotovili morebitne tehnične napake, ki bi povzročila strmoglavljenje. Obenem je poudaril, da je treba počakati na zaključke preiskave.