Svet

Domnevni napadalec v Parizu naj bi v Avstrijo prišel preko Madžarske

STA
15. 11. 2015, 14.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Eden od teroristov, ki so v petek sejali smrt v Parizu, naj bi bil Ahmed Almuhamed, ki so ga 3. oktobra v valu beguncev iz Turčije registrirali Grki. Kasneje je bil registriran v Srbiji in na Hrvaškem, od koder je odšel naprej v Avstrijo, domnevno preko Madžarske in ne Slovenije. Na slovenski policiji glede tega zaenkrat ne dajejo komentarjev.

STA

Trenutno poteka izmenjava podatkov, operativno delo in sodelovanje med posameznimi policijami, zato ne moremo karkoli komentirati nekaterih navedb, je za STA dejala predstavnica policije za stike z javnostmi Vesna Drole.

Pri truplu enega od napadalcev pri pariškem stadionu Stade de France je policija našla sirski potni list osebe, rojene leta 1990. Grška policija je nato v soboto potrdila, da je lastnik potnega lista 3. oktobra iz Turčije v Grčijo prišel kot begunec.

Srbski Blic je nato kot prvi razkril, da gre za 25-letnega Ahmeda Almuhameda in celo objavil kopijo njegovega potnega lista. Srbsko notranje ministrstvo je kasneje potrdilo, da so ga 7. oktobra registrirali na mejnem prehodu Preševo in da zanj ni bila razpisana mednarodna Interpolova tiralica.

Iz Hrvaške je nato danes sledila novica, da je hrvaška policija 8. oktobra v begunskem zbirnem centru v Opatovcu registrirala osebo s sirskim potnim listom, ki naj bi sodelovala v napadih v Parizu. To je za hrvaško televizijo HRT povedala tiskovna predstavnica hrvaškega notranjega ministrstva Helena Biočić. Dodala je, da je ta oseba pot nadaljevala čez Madžarsko in Avstrijo.

Hrvaška policija je v Opatovcu po navedbah Biočićičeve domnevnega napadalca fotografirala, mu odvzela prstne odtise in skenirala potni list, pri čemer te osebe niso našli v nobenih evidencah oz. bazah.

Madžarska je mejo s Hrvaško zaprla 17. oktobra in šele po tem datumu se je glavnina begunskega vala usmerila na Slovenijo. Do takrat je večina beguncev iz Hrvaške naprej proti Avstriji in Nemčiji hodila preko Madžarske.

Več medijev pa danes izpostavlja, da za zdaj sploh še ni jasno, ali je šlo pri najdenem sirskem potnem listu za pristen ali ponarejen dokument, prav tako tudi ne, ali je potni list dejansko pripadal napadalcu. Hrvaški Večernji list celo poroča, da je potni list ponarejen in da so ga verjetno ponaredili v Turčiji.

Hrvaška vlada je sicer danes sklenila, da bo v ponedeljek na Hrvaškem dan žalovanja za žrtvami napadov v Parizu. Ob tej priložnosti bodo hrvaške zastave na javnih zgradbah visele na pol droga, odpovedane bodo vse zabavne prireditve, prilagojen bo medijski program, opoldne pa bodo po vsej državi tudi zadonele sirene.

V Zagrebu so potrdili, da niti med ubitimi niti med ranjenimi v petkovih napadih ni bilo Hrvatov. So pa bili med ranjenimi po informacijah iz Beograda štirje srbski državljani - trije so bili težje in eden lažje poškodovan, nihče pa ni v kritičnem stanju.

V vladi BiH pa so v soboto zvečer potrdili, da so jih francoske oblasti v okviru preiskave petkovih napadov preko Interpola zaprosile za informacije o določenih osebah, ki pa da niso državljani BiH, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.