Svet

Svobodnjaki zaradi beguncev tožijo vlado

STA
10. 11. 2015, 20.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Avstrijski skrajno desni svobodnjaki (FPÖ) so na tožilstvu na Dunaju vložili tožbo proti glavnim predstavnikom avstrijske vlade, ki da zlorabljajo svoje položaje, s tem ko desettisoče migrantom dovoljujejo, da nenadzorovano vstopajo v državo.

Reuters
Vodja svobodnjakov Heinz-Christian Strache na populistični način izkorišča begunsko krizo.

V tožbi na 16 straneh svobodnjaki avstrijskemu kanclerju Wernerju Faymannu, notranji ministrici Johanni Mikl-Leitner in obrambnemu ministru Geraldu Klugu očitajo namerno kršenje nacionalne priseljenske zakonodaje in sodelovanje pri prevažanju nezakonitih migrantov na mejo z Nemčijo.

"Na stotisoče ljudi je lahko od začetka septembra prečkalo mejo brez omejitev," je ob vložitvi tožbe pred novinarji na Dunaju poudaril vodja FPÖ Heinz-Christian Strache. "Namerno opuščanje nadzora (...) močno ogroža ohranjanje javnega reda in varnosti v Avstriji," je še dodal.

Avstrija je ključna tranzitna država za migrante, večinoma iz Sirije, Afganistana in Iraka, ki prihajajo preko Balkana in skušajo doseči Nemčijo ali v manjši meri druge bogate države zahodne in severne Evrope. Letos naj bi sicer tudi Avstrija zabeležila rekordnih 70.000 prošenj za azil.

FPÖ sicer, podobno kot mnoge druge evropske skrajno desne stranke, zaradi begunske krize pridobiva na podpori. Po anketah naj bi bila z okoli 30-odstotno podporo celo na prvem mestu med avstrijskimi strankami, a do naslednjih parlamentarnih volitev, ki bodo šele leta 2018, se utegne to spremeniti.

Avstrijska vlada bo sicer v sredo razpravljala o novih ukrepih za zajezitev oz. nadzor begunskega vala, pri čemer se že nekaj časa omenja tudi morebitno postavljanje ograje oz. tehničnih zapor na meji s Slovenijo.