Slovenija

25 let Zveze Slovencev na Madžarskem

pr
10. 11. 2015, 19.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zveza Slovencev na Madžarskem je v nedeljo v Monoštru zaznamovala 25. obletnico obstoja. Praznovanja se je udeležila tudi ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar.

STA
Bizjak Mlakarjeva je spomnila, da bo za izboljšanje stanja na področju maternega jezika v Porabju potrebna večja skrb.

Ministrica Bizjak Mlakarjeva se je zahvalila vsem, ki si že desetletja prizadevajo za obstoj slovenskega maternega jezika in slovenske kulture med Slovenci, ki živijo na Madžarskem. »Skrb za kulturno raznolikost, materne jezike in varovanje kulturne dediščine je skupen cilj, h kateremu so se zavezale vse države Evropske skupnosti,« je spomnila ministrica. Po njenih besedah se na ministrstvu zavedajo, da bo za izboljšanje stanja na področju maternega jezika v Porabju potrebna večja skrb za materni jezik v vrtcih, šolah, knjižnicah, družinah in drugod. To zahteva tudi izdatnejše financiranje Porabskih Slovencev s strani obeh držav.

 Zvezo Slovencev na Madžarskem že 25 let vodi Jože Hirnök.

AKTIVNOSTI ZVEZE

Zveza Slovencev na Madžarskem od leta 1990 prireja razne programe, koordinira in financira delovanje amaterskih kulturnih skupin v Porabju, podpira delovanje društev Slovencev v Budimpešti in Sombotelu in delovanje skupnosti Slovencev v Mosonmagyarovaru ter sodeluje s slovensko državno in lokalnimi samoupravami. Pomaga tudi vrtcem in šolam ter cerkvam.