Slovenija

Dobili bodo še tri nove vrtce

Gabrijel Toplak
10. 11. 2015, 19.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Novozgrajeni vrtci spadajo pod skupno okrilje Vrtca Slovenj Gradec, zanimanje za pridobitev te koncesije pa je že izrazilo tamkajšnje gozdno gospodarstvo.

STA (fotografija je simbolična).
vrtec

Na podoben način, kot je potekala gradnja novega lesenega vrtca v Šmartnem pri Slovenj Gradcu z osmimi oddelki, ki ga od septembra letos obiskuje okoli 150 malčkov, tamkajšnja mestna občina v javno-zasebnem partnerstvu zdaj načrtuje gradnjo še treh vrtcev, ki spadajo pod skupno okrilje Vrtca Slovenj Gradec.

OBČINA POHITELA

Zanimanje za pridobitev koncesije je že izrazilo podjetje Gozdno gospodarstvo Slovenj Gradec. Občina je s postopki pohitela, želi namreč, da bi lahko vrtce odprli že do začetka prihodnjega leta, in je tako med drugim že sprejela odlok o javno-zasebnem partnerstvu, ki opredeljuje pogoje za podelitev za koncesijo.

DO 24. NOVEMBRA

Tudi razpis so na občini že objavili, interesenti pa imajo do 24. novembra letos do 10. ure čas, da oddajo svoje ponudbe. Koncesija obsega izdelavo načrtov, rušenje obstoječih objektov in gradnjo novih, tekoče vzdrževanje objektov, njihovo energetsko upravljanje ter zavarovanje objektov. Po izgradnji bo koncesionar uporabnikom oziroma občini zaračunaval uporabo prostorov.

REŠITEV PROBLEMOV

Koncesija predvideva gradnjo vrtca na Legnu, v Podgorju je poleg vrtca načrtovana tudi gradnja knjižnice, na Selah pa ob vrtcu predvidevajo še gradnjo čistilne naprave in kotlovnice. »V enem mahu lahko rešimo vse probleme, ki zadevajo predšolsko vzgojo v naši občini,« je poudaril slovenjgraški župan Andrej Čas. Po investicijskem programu je vrednost naložbe na vseh treh lokacijah ocenjena na okoli 1,9 milijona evrov, a je lahko glede na ponudbe iz razpisa tudi nižja.

PARTNERSTVO EDINI NAČIN

Po Časovih besedah naložba pomeni vzdržno obremenitev občinskega proračuna v prihodnjih 15 letih. Financiranje projekta v okviru javno-zasebnega partnerstva pa je edini mogoči način, da rešijo prostorske težave na področju predšolske vzgoje v občini. »Do prevzema lastništva bodo vsi trije vrtci skupaj občino stali letno okoli 200.000 evrov, skupaj s preostalimi obveznostmi še za vrtec Šmartno pa bo to zneslo slabih 400.000 evrov,« je povedal župan.