Svet

Prva aretacija v preiskavi 'krvave nedelje'

STA
10. 11. 2015, 18.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V preiskavi umora 13 protestnikov na t. i. krvavo nedeljo na Severnem Irskem leta 1972 so kot prvega danes aretirali nekdanjega britanskega vojaka, je sporočila britanska policija,

Reuters
Spominski grafit na žrtve krvave nedelje v Londonderryu.

Gre za prvo aretacijo v preiskavi umorov 13 katoliških protestnikov v severnoirskem Londonderryju leta 1972, s katero so začeli pred tremi leti.

Na krvavo nedeljo 30. januarja 1972 je v Londonderryju pod streli britanskih vojakov umrlo 13 katoliških protestnikov. Še eden je umrl več mesecev kasneje. To je bil uvod v radikalno zaostritev spora med protestanti in katoliki na Severnem Irskem.

Policija je danes sporočila, da so 66-letnega osumljenca prijeli v Antrimu in ga zaslišali na policijski postaji v Belfastu. Poudarili so, da pomeni aretacija začetek nove faze v preiskavi.

Z obrambnega ministrstva so sporočili zgolj, da so seznanjeni z aretacijo in da nadaljnji komentarji v tej fazi preiskave ne bi bili primerni.

Krvava nedelja velja za enega najtemnejših dogodkov v 30-letnem sektaškem konfliktu na Severnem Irskem, ki se je končal z mirovnim sporazumom leta 1998. Leta 2010 je preiskava, ki jo je naročila vlada v Londonu, ugotovila, da je bila vojska tista, ki je prva in brez povoda streljala na neoborožene demonstrante. Svojcem žrtev se je takrat opravičil tudi britanski premier David Cameron.