Slovenija

Občina nima več denarja za vrtec

B.B.
16. 10. 2015, 17.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

S 1. septembrom leta 2016 bo vrtec Jana ostal brez koncesije, namesto stoodstotnega financiranja programa in še dodatnega plačila za vzdrževanje bo zasebni vrtec.

B. B.

Vrtec Jana je konec leta 2009 v Novem mestu odprla Joža Miklič, ki je pred tem vrsto let delala na mestni občini kot svetovalka za predšolsko vzgojo. Jeseni leta 2010 je Mikličeva zanj pridobila koncesijo in z njo polno oziroma stoodstotno financiranje programa. 

A v to ceno ni bil vštet strošek prostorov in opreme, pravi Mikličeva, ki se je konec leta 2012 z občino zunajsodno poravnala. Občina je vrtcu za nazaj plačala 90.000 evrov, nato pa v skladu z aneksom k pogodbi začela mesečno plačevati še zneske v višini okoli 3600 evrov mesečno.

Joža Miklič, direktorica vrtca Jana: "Staršem sem predstavila stanje in jih zaprosila za potrpljenje do naslednjega leta, ko jim bom lahko povedala kaj več."

JANUARSKI ŠOK

Vrtec je tako lani od občine za program in »investicijsko vzdrževanje« dobil 122.000 evrov, a z letošnjim letom je prišlo do spremembe. »Župan Gregor Macedoni mi je januarja povedal, da občina nima denarja in da stroškov amortizacije ne bodo več plačevali. Povedala sem mu, da od nadomestila za prostor in opremo ne bom odstopila, da pa sem za sporazum,« pripoveduje Joža Miklič.

Vendar sporazuma ni bilo. Vrtec račune za uporabo prostora kljub temu še naprej pošilja, občina jih zavrača. Mikličeva je neplačane terjatve kmalu odstopila Fursu, stekel je postopek izvršbe in zadeva je zdaj na sodišču. Kot so pojasnili na občini, so račune za vzdrževanje prenehali plačevati zato, ker niso prejeli ustreznih dokazil o namenski porabi sredstev.

PREKINITEV POGODBE

Poleti so se zadeve le še zaostrile in Mikličeva, ki je imela koncesijo do leta 2030, je predlagala, da občina poravna svoje obveznosti, ona pa bi nato predčasno prekinila koncesijsko pogodbo. Do dogovora ni prišlo, je pa občina konec avgusta koncesionarko obvestila, da bo po enoletnem odpovednem roku, ki ga določa pogodba, prekinila koncesijsko razmerje.

Vrtec račune za uporabo prostora kljub temu še naprej pošilja, občina jih zavrača. Zadeva je zdaj na sodišču.

Vrtec Jana, ki ima poleg direktorice Mikličeve zaposlenih še pet strokovnih delavcev in je lani ustvaril slabih 200.000 evrov prihodkov, od česar je 122.000 dobil od občine, bo letos od te dobil le kakih 90.000 evrov. Po izteku pogodbe, ko bo na 85-odstotnem financiranju, bo ta znesek še nižji – približno 75.000 evrov.

KAJ PA CENA ZA STARŠE?

»Staršem sem predstavila stanje in jih zaprosila za potrpljenje do naslednjega leta, ko jim bom lahko povedala kaj več.«

Na naše vprašanje, kakšne bodo cene programa za starše, ki že zdaj plačujejo dodatnih 70 evrov nadstandarda mesečno, v naslednjem letu, je Mikličeva povedala: »Če bo občina zniževala ceno programa, ki ne omogoča normalnega poslovanja, bo treba to breme prevaliti na ustanovitelja in starše.«