Svet

Madžarska prevzela preiskavo smrti beguncev v tovornjaku v Avstriji

sta
4. 11. 2015, 13.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Madžarske oblasti so danes sprejele prošnjo avstrijskih, da prevzamejo preiskavo begunske tragedije s konca avgusta. V zapuščenem tovornjaku so takrat na avstrijski avtocesti našli razpadajoča trupla 71 ljudi, Avstrija pa je sosednjo državo zaprosila za prevzem preiskave, ker se je izkazalo, da so umrli, ko je bilo vozilo še na Madžarskem.

Arhiv

Trupla 59 moških, osmih žensk in štirih otrok so 27. avgusta našli v tovornjaku na avtocesti v bližini Madžarske. Kot je pokazala dosedanja preiskava, so prebežnike - večinoma iz Sirije, Iraka in Afganistana - pobrali na madžarski meji s Srbijo in jih prek Budimpešte peljali v Avstrijo.

Obdukcija je pokazala, da so najverjetneje umrli zaradi pomanjkanja kisika, in sicer že kmalu po odhodu iz Budimpešte. Konec oktobra so avstrijske oblasti zaprosile madžarske, da prevzamejo preiskavo primera.

Primer je vzbudil mednarodno zgražanje in izpostavil trpljenje, ki so mu izpostavljeni begunci in migranti, ki v prizadevanjih, da bi dosegli zahod in sever Evrope, svoja življenja izročijo v roke tihotapcev ljudi.

Na Madžarskem je trenutno zaradi tragedije v priporu pet moških, štirje Bolgari in Afganistanec. V Bolgariji so priprli še enega človeka, ki pa so ga v začetku oktobra izpustili.