Kultura

V britanskem arhivu odkrili dolgo izgubljeni Disneyjev film

sta
4. 11. 2015, 12.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V britanskem filmskem arhivu so odkrili dolgo izgubljeni animirani film Walta Disneyja, ki ga bodo predvajali prvič po 87 letih, so sporočili iz Britanskega filmskega inštituta (BFI). Za šestminutno animacijo z naslovom Sleigh Bells se je vsaka sled izgubila takoj po prvi izdaji leta 1928.

arhiv
Walt Disney

"Kakšna poslastica - v Narodnem arhivu BFI smo odkrili dolgo izgubljeni film Walta Disneya, ki ga bomo lahko po 87 letih predstavili popolnoma novemu občinstvu," navdušenja ob najdbi ni skrival glavni kurator arhiva Robin Baker.

Baker je še poudaril, da bo animacija, ki jo bodo premierno predvajali 12. decembra v Londonu, novim občinstvom predstavila "radoživost in domišljijo" Disneyjevih kreacij v njegovem zgodnjem obdobju - obdobju tihega filma.

V animaciji nastopa tudi prvi Disneyjev lik srečni zajček Oswald, predhodnik Mikija Miške, ki ga je Walt Disney ustvaril le leto pred nastankom omenjenega animiranega filma.

Zaklad, ki so ga odkrili med brskanjem po katalogu enega največjih filmskih arhivov, so restavrirali s pomočjo Disneyjevih animacijskih studiev.

Predsednik Disneyjevih studiev za animacijo Andrew Millstein je ob odkritju namignil, da bi se lahko po arhivih skrivalo še precej "izgubljenih" filmov enega od pionirjev animacije.