Slovenija

Bodo vpoklicani pogodbeni rezervisti?

sta/bk
4. 11. 2015, 12.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Notranje ministrstvo trenutno ocenjuje, da je sedanji prispevek Slovenske vojske pri reševanju begunske krize zadosten, je danes povedala ministrica za obrambo Andreja Katič. A če bo potrebna dodatna pomoč vojske, je med scenariji, kot pravi, tudi možnost vpoklica vojakov iz mednarodnih misij in pogodbene rezerve, ki bi jo lahko še povečali.

STA

Vlada pripravlja številne ukrepe za primer poslabšanja migrantskih razmer, je v izjavi novinarjem ob robu seje DZ spomnila Katičeva. Če bo treba povečati število pripadnikov Slovenske vojske za pomoč policiji in z lastnimi silami ne bodo zmogli, je med možnimi ukrepi tudi vpoklic pripadnikov iz mednarodnih misij. Sama sicer ocenjuje, da to ni dobro, ker je takšen prispevek Slovenije v tujini dober.

Po njenih besedah morajo biti pripravljeni na vse. Glede možnosti vpoklica pogodbene rezerve pa zagotavlja, da bodo najprej počrpali rezerve znotraj stalne sestave vojske.

Med stopnjevalnimi ukrepi je tudi možnost postavitve tehničnih ovir na južni državni meji, tudi ograje. Danes mediji poročajo o tem, da je vlada ograjo že naročila.

Katičeva zatrjuje, da ni seznanjena s tem ali notranje ministrstvo od vojske pričakuje, da bo postavljala ograjo. Če pa bo prišlo do postavljanja ograje, po besedah Katičeve verjetno pri tem lahko pomaga tudi vojska.