Svet

Vlada kuje dobiček na račun izginulih v vojni

STA/G.G.
5. 11. 2015, 10.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sirska vlada kuje dobiček na račun številnih Sircev, katerih bližnji so v vojni izginili. V Siriji se je namreč razvil "zahrbten črni trg", na katerem se obupane svojce "brezobzirno izkorišča", da drago plačujejo za informacije o na desettisoče izginulih.

Reuters
Razrušena sirska mesta.
Po oceni AI je v Siriji od izbruha krvave državljanske vojne marca 2011 izginilo kakih 60.000 civilistov, med njimi več tisoč otrok in žensk, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Za veliko večino izginotij stoji režim sirskega predsednika Bašarja al Asada, za peščico preostalih pa Islamska država in sirski uporniki. Izginuli večinoma pristanejo v prenapolnjenih sirskih zaporih, v katerih vladajo grozljive razmere. Mnogi umrejo zaradi bolezni in mučenja ali pa so žrtve izvensodnih usmrtitev, ugotavlja AI.

Amnesty International v poročilu z naslovom "Med zaporom in grobom: Prisilna izginotja v Siriji" sirski vladi očita, da služi na račun "široko razširjenih in sistematičnih prisilnih izginotij", s tem ko finančno izkorišča obupane ljudi, željne kakršnihkoli informacij o pogrešanih bližnjih.

Mednarodna nevladna organizacija je vzela pod drobnogled to, kako se v Siriji širi črni trg, na katerem družine posrednikom plačujejo velike podkupnine, včasih po več tisoč ameriških dolarjev, za informacije o tem, kje so njihovi sorodniki in ali so sploh še živi.

Če bi se obrnili neposredno na varnostne sile, bi verjetno tudi sami pristali v zaporu, zato se zatekajo k podkupovanju ljudi, kot so vladni uradniki in zaposleni v zaporih. Mnogi pri tem plačajo toliko, da morajo prodati vse svoje premoženje in zabredejo v dolgove. Ta praksa je tako razširjena, da po besedah avtorice poročila Nicolette Boehland ni prav nobenega dvoma, da oblasti vedo zanjo in jo zavestno dopuščajo, saj njim samim finančno koristi.

"Vladna prisilna izginotja so del hladnokrvno premišljenega, obsežnega napada na civilno prebivalstvo (...) To so zločini proti človečnosti, del skrbno pripravljene kampanje, katere namen je širiti strah in zatreti vsak najmanjši znak nestrinjanja v državi," Asadovemu režimu očita direktor programa AI za Bližnji vzhod in Severno Afriko Philip Luther.