Svet

Švedska bo zahtevala premestitev beguncev v druge članice EU

sta/mv
4. 11. 2015, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Švedska bo zaprosila Bruselj za premestitev določenega števila prosilcev za azil v druge članice EU, saj se sooča z velikim pritokom migrantov, je danes napovedal premier Stefan Löfven.

Google
begunci prečkajo mejo

"Švedska je sprejela nesorazmerno veliko odgovornost v primerjavi z drugimi državami EU in zdaj smo pod izjemnim pritiskom," je v sporočilu za javnost poudaril švedski premier. "Čas je, da druge države prevzamejo odgovornost in zato vlada zahteva prerazporeditev beguncev iz Švedske," je dodal. Po načrtih EU naj bi si države članice porazdelile 160.000 migrantov, ki bi jih pred tem procesirali v t. i. hot spotih v Italiji in Grčiji. Madžarska je dobila možnost premestitve 54.000 migrantov, a je načrt zavrnila.

Zahteva ne bo vsebovala natančnih številk

Kot je poročala švedska tiskovna agencija TT, želi Švedska uporabiti del madžarske kvote za premestitev svojih prosilcev za azil. Po pričakovanjih švedska zahteva ne bo vsebovala natančnih številk, koliko migrantov bi želela premestiti, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Iz Grčije je danes odpotovala prva skupina 30 beguncev v okviru evropske sheme za prerazporeditev migrantov. Nov dom so našli v Luksemburgu.