Svet

Evropske države korak naprej v boju proti teroristom

STA
22. 10. 2015, 19.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Več evropskih držav je danes storilo korak naprej v boju proti teroristom, ki iz Evrope potujejo na bojišča v tujino. Osemnajst članic Sveta Evrope, med njimi Slovenija, je v Rigi podpisalo dodatni protokol k Evropski konvenciji o preprečevanju terorizma, katerega cilj je rešiti vprašanje tujih terorističnih borcev.

Reuters

Dodatni protokol so v Rigi v navzočnosti več ministrov danes odprli za podpis, že prvi dan pa so ga poleg Slovenije podpisale Belgija, BiH, Estonija, Francija, Nemčija, Islandija, Italija, Latvija, Luksemburg, Norveška, Poljska, Španija, Švedska, Švica, Turčija in Velika Britanija. Skupaj s konvencijo je protokol podpisala tudi Evropska unija, so sporočili iz Sveta Evrope.

Protokol dopolnjuje obstoječa določila, katerih cilj je pregon terorističnih dejanj. Med drugim kriminalizira namerno sodelovanje v teroristični skupini, usposabljanje za terorizem, potovanje v tujino z namenom terorizma in financiranje ali organiziranje tovrstnih potovanj.

Podpišejo ga lahko članice in nečlanice Sveta Evrope, v veljajo pa bo stopil, ko ga bodo ratificirali parlamenti šestih podpisnic konvencije.

Protokol je 47-članski Svet Evrope spričo grožnje, ki jo predstavljajo tuji borci, ki se pridružujejo džihadistom v Iraku in Siriji, pripravil v rekordnih sedmih tednih, je ob njegovem odprtju za podpis izjavil generalni sekretar SE Thorbjorn Jagland.

Dodal je, da gre za prvi instrument v mednarodnem pravu, ki kriminalizira zgodnje priprave za teroristična dejanja. Protokol določa, kako se lahko v okviru vladavine prava in človekovih pravic skupaj lotimo tujih terorističnih borcev, je poudaril.

Strokovnjaki ZN so sicer ravno ta teden sporočili, da skrajna Islamska država podpornikom plačuje do 10.000 dolarjev oz. 8800 evrov za vsakega posameznika, ki se ga rekrutira za boj v Siriji ali Iraku.

Prav tako so strokovnjaki prek belgijskih virov prišli do informacij, da se v Siriji in Iraku bori 500 tujih borcev iz Belgije. Gre za največje število teh borcev iz kake evropske države glede na število prebivalcev.