Svet

Milanoviću na vrhu EU rekli, naj Hrvaška ne gradi zidu na meji

STA
17. 10. 2015, 16.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Hrvaški premier Zoran Milanović je v Bruslju dobil odgovor, da gradnja zidov na meji ni ustrezna rešitev za reševanje problema beguncev, ki množično prihajajo v Evropo. Kot je dejal, je na nedavnem vrhu EU vprašal voditelje Nemčije, Avstrije in Švedske, ali naj Hrvaška tako kot Madžarska postavi na meji ograjo, pa so mu odgovorili, da ne.

Reuters

Iz virov blizu nemške vlade je bilo v petek po poročanju nemške tiskovne agencije dpa slišati, da madžarska postavitev ograje na meji s Srbijo in Hrvaško ter posledično zaprtje zelene meje ne rešuje problema migracij. "Za to v tem trenutku ni nobene potrebe. Ti ukrepi so v nasprotju z našimi poskusi vzpostavitve solidarnosti znotraj EU," so navedli.

Podobno je nemška kanclerka Angela Merkel povedala v pogovoru za današnjo izdajo časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Tudi mreža ne more ustaviti obupanih ljudi," je dejala. "Naše meje seveda lahko nadziramo. Ne moremo in ne želimo pa jih povsem zapreti. To nam ne bi uspelo niti z žico, kot kaže primer Madžarske," je dodala.

V Nemčiji so zaradi beguncev pred časom uvedli nadzor na meji z Avstrijo. Oblasti nemške zvezne dežele Bavarske, ki meji na Avstrijo, so danes dopoldne spuščale na svoje ozemlje okoli 30 ljudi na uro, popoldne pa za nekaj ur tega več niso počeli. Razlog za to je bil protestni shod desničarske Alternative za Nemčijo (AfD) v mejnem nemškem kraju Freilassing.

Potem ko je Madžarska danes po izgradnji ograje zaprla zeleno mejo s Hrvaško, begunce na Hrvaškem usmerjajo proti severu skozi Slovenijo. Kljub zapori danes na madžarsko-hrvaški meji ni prišlo do incidentov, je potrdil tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacz.

Na preusmeritev so se mirno odzvali tudi begunci v Tovarniku, kjer se zbirajo po prihodu iz Srbije. Niso postavljali vprašanj, saj je večini pomembno samo to, da pridejo do svojega cilja, torej Nemčije, je povedal.

Hrvaški premier Milanović je danes v pogovoru z novinarji v Zagrebu povedal, da ima vlada še vedno "vse pod nadzorom". "Ena od zadnjih rešitev je gradnja zidov. To sem odkrito vprašal na vrhu EU tiste, ki so primarni sprejemniki beguncev, torej ne Madžare ali Čehe temveč Avstrijce, Nemce in Švede. Vprašal sem jih, ali so za to, da zgradimo zid. Odgovorili so mi, naj tega ne počnemo," je dejal.

Po njegovih besedah je s slovenskimi oblastmi lažje sodelovati kot z madžarskimi. "Dobro vem, kaj je Slovenija, kaj so njihove službe, kako se pogovarja z Mirom Cerarjem. Včeraj smo se večkrat slišali, enako dan prej, imamo stalne stike, s temi ljudmi je to mogoče. In oni lahko mnogo učinkoviteje in hitreje od Madžarov zgradijo žico. Stvar je le v tem, da je to v Sloveniji enostavno nesprejemljiv način obnašanja," je še povedal Milanović.