Slovenija

Židan: "Kupuj slovensko, kupuj slovensko"

STA
17. 10. 2015, 15.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Današnjega protesta slovenskih kmetov v Murski Soboti se je udeležil tudi resorni minister Dejan Židan. Meni, da v Sloveniji ne bi bilo krize, če bi kupovali več slovenskih izdelkov, vse, ki ga kot ministra kličejo na pomoč, pa je pozval, naj ga podprejo, ko se bori za kmetijstvo in obdelovalno zemljo, ne pa da je sam v prvi bojni vrsti.

STA

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Židan je v nagovoru okoli 300 kmetom dejal, da je prvi, ki vidi, kaj se dogaja s cenami kmetijskih pridelkov in izdelkov. Spomnil je, da je v letu in pol cena mleka padla za več kot 30 odstotkov, cena navadnega konzumnega mleka, zanj gre 40 odstotkov vsega mleka, pa je v tem času v trgovini narasla za odstotek.

"Tako je po vsej Evropi. Zakaj je cena padla, vemo, minister in država pa pri tem ne moreta pomagati, saj tudi interventno ceno predpiše Evropska komisija. Rešitev bi bila le v tem, da potrošnik kupuje samo slovenske izdelke in zato tudi ves čas govorimo, kupuj slovensko, kupuj slovensko, " je dejal Židan. Dodal je, da so v tujini vsi kmetje vključeni v zadruge in tako tudi sami sodelujejo pri oblikovanju cen, v Sloveniji pa se ne združujejo, zato tudi nimajo vpliva na pogajanja o cenah.

Država z enkratnimi pomočmi ne more rešiti teh težav, sam sem proti obdavčenju gozdov, kmetijskih zemljišč in objektov, ki jih uporablja kmet, vendar pa potrebujem tudi podporo ministrov in parlamenta, je med drugim povedal Židan. Čudi ga, da ni bilo protestov že prej in da so tako mirni, saj so, kot je omenil, francoski kmetje ob protestih zapirali meje.

Nekaj kmetov se je na protest v Mursko Soboto pripeljalo s traktorji, opremljenimi z napisi, kot je "Traktor ni luksuz, ampak moje delovno mesto", "Moja služba traja 24 ur na dan, 365 dni v letu", "Zahtevamo znižanje trgovskih marž na hrano", "Hočemo samo pošteno plačilo za svoje delo" in "Brez kmeta ni hrane".

Podobno so izzveneli tudi njihovi govori, v katerih so poudarjali, da kmetijstvo pomeni delovna mesta in ohranjanje poseljenosti, da si zaslužijo pravično plačilo ter da so v primežu, na katerega ne morejo vplivati, češ da ima dodano vrednost oziroma učinke nekdo drug, kmetje pa le malo oziroma nič.