Svet

Če ne bomo omejili priseljevanja bomo "veličastno propadli"

STA
15. 10. 2015, 16.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Če ne bomo omejili priseljevanja, bomo "veličastno propadli". Če mu politika ne bo postavila meje, bodo ljudje postavili mejo politiki, saj bo izgubila njihovo zaupanje, je danes v nagovoru v deželnem parlamentu v Münchnu poudaril bavarski premier Horst Seehofer. Tranzitnih con, ki naj bi jih načrtovali na Bavarskem, tokrat ni omenil.

reuters

Samo na Bavarsko je od začetka septembra do 13. oktobra prišlo skoraj 300.000 beguncev, dnevno jih naštejejo nekje med 5000 in 7000. Seehofer, ki je na čelu bavarske vlade in tam vladajoče konservativne Krščansko socialne unije (CSU), je prepričan, da tako ne gre več naprej, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od nemške kanclerke Angele Merkel je zahteval, da mora namesto toplih besed dobrodošlice beguncem v svet poslati jasno sporočilo, da jih Nemčija ne bo več sprejemala. Kanclerka mora dati vedeti, da "ima priseljevanje svoje meje tudi za bogato državo, kot je Nemčija, in da ne moremo absorbirati vseh prišlekov".

Zvezne oblasti v Berlinu, ki so odprle meje beguncem, so po prepričanju Seehoferja odgovorne tako za kaos v nemških krajih, kjer zmanjkuje prostora za vse begunce, kot tudi za verjeten izbruh etničnih napetosti. "Če zvezna vlada ne bo naredila ničesar, medtem ko se mi na terenu soočamo z dejanskimi posledicami, bo zvezna vlada kriva za vse posledice zdaj in v prihodnje."

Tako kot Seehofer v bavarskem deželnem zboru je sicer Merklova danes nagovorila zvezni parlament v Berlinu in pri tem vztrajala, da Nemčija ne sme zapreti svojih meja in da tega v današnjem času interneta realno gledano niti ne more storiti. Obenem se je sicer zavzela za sprejetje nove, strožje azilne zakonodaje, ki jo je bundestag nato tudi potrdil.

A to za mnoge bavarske politike ni dovolj, ampak želijo vzdolž meje z Avstrijo vzpostaviti t. i. tranzitne cone.

Kot piše Deutsche Welle, je načrt v bistvu preprost. Migrante bi v teh conah, še preden prestopijo mejo, preverili in ocenili, ali so njihove prošnje za azil načeloma upravičene. Osebe, ki očitno ne morejo dobiti azila, ker npr. prihajajo iz t. i. varnih držav porekla, bi nemudoma poslali nazaj in torej ne bi niti vstopili v Nemčijo.

Po ocenah bavarskega notranjega ministrstva so tranzitne cone, ki bi pospešile postopek obravnave prošenj za azil, ena od možnih rešitev in bi lahko pomagale narediti naval beguncev bolj obvladljiv.

Kot je za Deutsche Welle zatrdil predstavnik ministrstva, ne bi šlo za pripor, ampak za sprejemne kapacitete - čeprav bi bile zaprte z ograjo. "Z vsakim prihodom preverjamo, ali je nekdo upravičen, da tu ostane, in tako je po vsem svetu. Kot če bi na primer želeli vstopiti v ZDA in ne bi imeli vizuma, takoj z naslednjim letom bi vas poslali nazaj."

Tranzitne cone resda že obstajajo na letališčih, kjer letalskim potnikom ne dovolijo vstopa v državo, če nimajo ustreznih dokumentov.

A med drugim v nemškem Caritasu in v Amnesty International opozarjajo, da z letalom na letališče prispe 100, 200 ljudi, ki jih nato po ustaljenem postopku preverijo, medtem ko na kopensko mejo trenutno prihaja na tisoče ljudi in je vse veliko bolj neorganizirano.

Kritiki tudi opozarjajo, da je Nemčija del schengenskega območja in da so njene meje odprte, zato vzpostavljanje con na posameznih delih meje ni niti izvedljivo niti učinkovito. Mnogi poleg tega svarijo, da bi bile cone v nasprotju s pravili EU, saj bi v praksi pomenile pripor za vsakega prosilca za azil, upravičenega ali ne.