Svet

Madžarska dokončala ograjo na meji s Hrvaško

STA
15. 10. 2015, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Madžarska vlada je danes sporočila, da je dokončala izgradnjo ograje na meji s Hrvaško, da bi tako omejila tok beguncev in migrantov. "Vojska in policija sta zdaj pripravljeni, da zapreta mejo, ko bo odločitev enkrat sprejeta," je v Budimpešti objavil vodja kabineta madžarskega premierja Janoš Lazar.

STA

"Vlada je pripravljena in sposobna zapreti zeleno mejo s Hrvaško ter jo fizično zaščititi na podlagi pravnih predpisov," je dejal Lazar na novinarski konferenci.

Vlada v Budimpešti naj bi ustrezno odločitev o tem, kdaj bi lahko zaprla mejo, sprejela najverjetneje v prihodnjih tednih. Odločitev je sicer odvisna od pogovorov, ki jih ima premier Viktor Orban trenutno v Bruslju, je še dodal, kot je poročala madžarska tiskovna agencija MTI.

Povedal je še, da je letos na ozemlje Madžarske prišlo že 378.000 beguncev in migrantov, do konca leta pa bi to število lahko doseglo 600.000 ali pa celo 700.000, je še dejal vodja Orbanovega kabineta.

Potem ko je Madžarska sredi septembra zaprla mejo s Srbijo, se je begunski tok preusmeril na Hrvaško, ki pa begunce vozi naprej na mejo z Madžarsko. Ta jih nato pelje naprej na mejo z Avstrijo, od koder begunci svojo pot nadaljujejo proti Nemčiji in skandinavskim državam. Madžarska se je nato odločila, da bo ograjo postavila še na meji s Hrvaško.

Lazar se je sicer danes zahvalil tudi višegrajski četverici, v kateri so ob Madžarski še Češka, Slovaška in Poljska, za pomoč pri zaščiti meje. Povedal pa je še, da bodo do sredine decembra sporočili odločitev o korakih Madžarske proti načrtu EU za prerazporeditev beguncev, še poroča Tanjug.