Svet

Svet ni pripravljen na novo epidemijo

STA
15. 10. 2015, 14.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Svet po mnenju direktorice Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan ni pripravljen na novo epidemijo, kakršen je bil zadnji izbruh ebole, saj naj bi le okoli tretjina od 194 članic te organizacije ZN razpolagala s sistemom za zgodnje prepoznavanje nevarnih bolezni.

Reuters

Chanova je v pogovoru za današnjo izdajo španskega časnika El Pais izpostavila, da so za takšno pripravljenost potrebni laboratoriji, v katerih je mogoče redke bolezni diagnosticirati pravočasno in ustrezno.

V Gvineji, Liberiji in Sierri Leone je od začetka izbruha ebole decembra 2013 obolelo več kot 28.000 ljudi, več kot 11.000 jih je umrlo. Sicer pa je v Afriki 20 držav, ki so v dosegu netopirjev, ki prenašajo virus te smrtonosne hemoragične mrzlice.

Potrebne so tudi posebne zmožnosti za zdravljenje. "Če bolnišnice nimajo oddelkov za karanteno, se infekcija hitro razširi," je dejala Chanova.

Direktorica WHO je v pogovoru tudi izrazila nezadovoljstvo, ker države, ki poročajo o primerih okužb, druge države kaznujejo z omejitvami potovanja. Po njenih besedah 43 držav še vedno ohranja tovrstne omejitve, ki so jih uvedli ob zadnjem izbruhu ebole na zahodu Afrike.

"Teh prepovedi nismo priporočili," je poudarila, navaja nemška tiskovna agencija dpa.