Črna kronika

Pistorius kmalu pogojno na svobodo

STA
15. 10. 2015, 15.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Južnoafriški paraolimpijec Oscar Pistorius bo v torek pogojno izpuščen na svobodo, potem ko je v zaporu prestal leto dni od skupno petih let zaporne kazni.

Reuters

Pistorius je bil na pet let zapora obsojen zaradi nenaklepnega uboja svojega dekleta Reeve Steenkamp leta 2013.

V skladu z južnoafriško zakonodajo je lahko za pogojni izpust zaprosil po prestani šestini kazni. To se je zgodilo že avgusta in njegovi odvetniki so takoj vložili ustrezno zahtevo, pravosodni minister Michael Masutha pa je tik pred zdajci zadržal Pistoriusovo izpustitev ter zahteval revizijo postopka za odločanje o pogojni izpustitvi.

Pristojni urad je danes sporočil, da so preučili vse vidike, tako poročilo o kršilcu kot tudi stališče svojcev žrtve in da so upoštevali vsa pravila. Pistoriusu so prošnjo ugodili in 20. oktobra bo lahko odšel na svobodo pod nadzorom policistov, je sklenil urad.

Pistorius je na valentinovo 2013 s štirimi streli skozi zaprta vrata kopalnice ustrelil svoje takrat 29-letno dekle Reevo Steenkamp. Pistorius ves čas trdi, da je bil prepričan, da je v kopalnici vlomilec, medtem ko ga je tožilstvo obtožilo naklepnega umora. Na medijsko precej izpostavljenem sojenju je bil na koncu obsojen za nenaklepni uboj.

Tožilstvo se je na sodbo sicer pritožilo in še naprej zahteva, da se ga obsodi za umor, o čemer bo južnoafriško vrhovno sodišče začelo odločati 3. novembra. V tem primeru mu grozi najmanj 15 let zaporne kazni.