Svet

Obsojen: Pistorius za uboj v zapor

STA/R.T.
21. 10. 2014, 10.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Sodišče v Pretorii je južnoafriškega paraolimpijca Oscarja Pistoriusa zaradi nenaklepnega uboja dekleta obsodilo na pet let zapora, poročajo tuje tiskovne agencije. Tožilstvo je v zaključku procesa zanj zahtevalo najmanj deset let zaporne kazni, medtem ko je obramba zagovarjala možnost hišnega zapora in opravljanja družbeno koristnega dela.

Reuters

Sodnica Thokozile Masipa je Pistoriusa 12. septembra spoznala za krivega nenaklepnega uboja, ker je na lansko valentinovo ubil svoje 29-letno dekle Reevo Steekamp. Kot je ocenila, je Steenkampovo ubil po pomoti.

vszi
Paraolimpijski zvezdnik se je ves čas zagovarjal, da ni šlo za umor, temveč naj bi streljal v samoobrambi.

Viri blizu drožine sporočajo, da se Pistorius ne razsodbo ne bo pritožil.

Domneval je, da se je v hišo pretihotapil vlomilec, in zato poprijel za strelno orožje. Štirikrat je ustrelil skozi vrata kopalnice. Policija je po prihodu na prizorišče zločina našla truplo njegovega dekleta. 

Z današnjim izrekom kazni se je končalo sedem mesecev trajajoče sojenje Pistoriusu, ki je pritegnilo pozornost javnosti tako v domovini kot po svetu.

Po poročanju tujih medijev je povsem verjetno, da bo Pistorius odslužil le deset mesecev zaporne kazni pod pogojem, da ne bo povzročal težav. Preostanek bi tako lahko "oddelal" kar od doma.