Svet

Večina Hrvatov podpira vladno politiko do beguncev

T.C.
6. 10. 2015, 21.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Politiko hrvaške levosredinske vlade do beguncev podpirata dve tretjini državljanov, medtem ko ji nasprotuje petina, kaže raziskava, ki jo je nocoj objavila komercialna RTL televizija. Vladne poteze v zvezi begunske krize podpira nekaj manj kot 40 odstotkov volivcev opozicijske HDZ in več kot 90 odstotkov volivcev SDP.

STA

Stališča vlade, da je begunce treba humano sprejeti in nato prepeljati čez državo do naslednje meje, podpirata več kot dve tretjini državljanov.

Stališča predsednice države Kolinde Grabar-Kitarović in opozicijske HDZ, da je treba mejo bolj trdno nadzirati ter tudi z vojsko preprečiti vstope v državo mimo mejnih prehodov, pa podpira nekaj več kot četrtina izmed 1300 anketirancev v raziskavi agencije Promocija Plus.

Kot so izpostavili na RTL televiziji, je podpora politiki vlade premierja Zorana Milanović značilna tudi, ko gre za nasprotovanje madžarski izgradnji ograje na meji s Hrvaško. Proti ograji je skoraj 78 odstotkov vprašanih, medtem ko odločitev Budimpešte podpira manj kot 14 odstotkov Hrvatov.

STA

V anketi so še vprašali, kako naj Hrvaška ravna v primeru, da Nemčija in Avstrija zapreta svoje meje za begunce. Nekaj manj kot 44 odstotkov anketirancev je dejalo, da bi sprejeli manjši del beguncev, ostale pa vrnili v države, iz katerih so prišli na Hrvaško.

Več kot 31 odstotkov bi zaprlo mejo in zgradilo zid proti Srbiji ter tako ustavilo sprejem beguncev, več kot 12 odstotkov pa bi sprejelo več deset tisoč beguncev ob finančni pomoči Evropske unije.

Na RTL so sklenili, da glede na izide ankete večina hrvaških državljanov podpira dosedanje poteze vlade v spopadu z begunsko krizo. V primeru, da ostale evropske države, kot je napovedano, poostrijo nadzor in zmanjšajo sprejem ljudi, pa si tudi Hrvati želijo podobnega ravnanja oblasti.

STA