Svet

Merklovi med volivci strmo padla priljubljenost

sta/mv
26. 9. 2015, 15.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Priljubljenost nemške kanclerke Angele Merkel glede na izide nekaterih javnomnenjskih raziskav pada. Med drugim je na lestvici priljubljenosti politikov nemškega tednika Der Spiegel morala Merklova prvič v tem mandatu prvo mesto predati socialdemokratu, zunanjemu ministru Frank-Walterju Steinmeierju.

Reuters

Merkova je na lestvici padla s prvega na četrto mesto in se nahaja za finančnimi ministrom Wolfgangom Schublejem iz vrst njene Krščansko-demokratske unije (CDU) in nemškim predsednikom Joachimom Gauckom. Na vprašanje, ali naj kanclerka tudi v prihodnje igra pomembno vlogo, je 63 odstotkov vprašanih odgovorilo pritrdilno. V primerjavi z zadnjo tovrstno anketo Spiegla junija letos je ta delež padel za pet odstotnih točk.

Tudi na lestvici priljubljenosti politikov nemške televizije ZDF je Merklova padla na četrto mesto z oceno 1,9 na lestvici od minus pet do plus pet. Gre za njeno najslabšo oceno v tem mandatu. Glede na anketo revije Stern in televizije RTL pa je priljubljenost Merkove padla za tri odstotne točke na 49 odstotkov, kar je najmanj v letošnjem letu.