Črna kronika

V nesreči je umrl Nikola

Sašo Avramovič
26. 9. 2015, 15.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V strmoglavljenju letala Cesna 421 je predvčerajšnjim umrl Nikola Aćimović, pilot iz Beograda. Huje je bil poškodovan Jaroslav Hartman (56) iz Stare Pazove, lažje pa Stefan Stevanović (19) iz Mladenovca.

Arhiv Svet24

Do tragične letalske nesreče je sicer prišlo v sredo okoli 13.30, reševalne ekipe pa so na težko dostopnem terenu na planini Ozren v Bosni in Hercegovini našle razbitine letala okrog 16. ure. Na kraju nesreče so reševalci našli truplo Nikole Aćimovića, hudo poškodovanega 56-letnega Jaroslava Hartmana pa so našli v gozdu, približno 30 metrov od letala. Stefan Stevanović (19), ki je bil v dogodku lažje poškodovan, je po nesreči uspel odvleči hudo poškodovanega prijatelja na varno oddaljenost, zatem pa se je odpravil poiskati pomoč. Med hojo je iz žepov zmetal vse, kar je imel, da bi označil pot, kjer je hodil, in da bi se lahko vrnil do letala. Med hojo skozi gozd je srečal planinca, nato pa sta skupaj poklicala reševalce.

»Bila je megla, nič nismo videli«

Malo pred četrto popoldne so ju opazili reševalci, ki so prišli iz Doboja. Stefan jih je najprej odpeljal do hudo poškodovanega prijatelja v gozdu, nato pa še do letala. Reševalcem je Stefan nenehno ponavljal: »Bila je megla, nič nismo videli.« Z reševalnim vozilom so ga nato odpeljali v bolnišnico, hudo poškodovanega Hartmana pa so v bolnišnico v Doboj prepeljali s helikopterjem. Po neuradnih informacijah je pilot z letalom v nekem trenutku zašel v gosto meglo, zaradi česar ni videl hriba, kamor je nato trčil. Letalo je v trčenju eksplodiralo in strmoglavilo ter padlo na zelo nedostopen teren na območje Ostrevice, najvišjega vrha planine Ozren.

Imenovali bodo posebno komisijo

Cesna 421 je manjše letalo, ki je v lastništvu podjetja Gas Aviation iz Smederevske Palanke, operater tega leta pa je bila STS avijacija. Iz slednjega podjetja enemu od srbskih medijev predvčerajšnjim ni uspelo dobiti nobene informacije o tragediji, iz podjetja so samo na kratko sporočili, da nimajo komentarja. Ministrstvo za promet Bosne in Hercegovine in resorni minister Slavko Matanović bosta imenovala posebno komisijo, ki bo preučila vzroke za tragično letalsko nesrečo.