Slovenija

Ob prihodu zime RKS že zaprosil za dodatnih 300.000 evrov za nakup opreme

sta/mv
26. 9. 2015, 14.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Rdeči križ Slovenije (RKS) je svojo mednarodno federacijo v Ženevi že zaprosil za 300.000 evrov, s katerimi nameravajo kupiti spalne vreče, odeje in ostale predmete, s katerimi bi begunce ogreli v prihajajoči zimi, je v intervjuju za Večer povedala predsednica RKS Nataša Pirc Musar. Zelo jih namreč skrbi, kaj bo, ko bo begunce ujela zima.

Mediaspeed

Pirc Musarjeva pravi, da imajo v svojih skladiščih že nekaj toplih oblačil, ljudje jim zdaj nosijo predvsem otroška zimska oblačila. Predsednica RKS je komentirala tudi odziv države na prvi migrantski val. Prepričana je, da se je Slovenija pokazala kot izjemno organizirana država. Ko je država aktivirala civilno zaščito, ni bilo več komunikacijskih šumov med njo in ministrstvom za notranje zadeve, ki da jih je bilo v začetku preveč. "Do naše vlade sem bila na začetku zelo kritična, ker se mi je zdelo, da je bilo preveč neorganiziranosti. Ampak jo lahko razumem, ker Bruselj ne daje natančnih napotkov," je povedala. Od EU namreč pričakuje, da bodo povedali, kakšna je politika "do te največje migrantske katastrofe po drugi svetovni vojni".

Reuters

Podjetniki in posamezniki prinašali pomoč

Ne glede na razne zaplete na političnih ravneh pa z organizacijami Rdečega križa v okolici dobro sodelujejo in imajo stike, saj ji vodijo humanitarnost, univerzalnost in politična neopredeljenost, je pojasnila. Tako se z madžarskimi kolegi ne pogovarja o politiki njihovega predsednika vlade Viktorja Orbana ali s Hrvati o arbitražnem sporazumu. Komunikacija je namreč namenjena temu, kdo kaj potrebuje, in izmenjavi informacij. Od hrvaških kolegov so tako v prvih nekaj dneh izvedeli precej več kot od njihove države. Vsako uro so slišali, da so jim sporočali, od kot prihajajo migranti, koliko jih je in v katero smer gredo. Pohvalila je tudi odziv posameznikov in podjetij, ki so v dnevih, ko so v Slovenijo prišli begunci, prinašali materialno pomoč. Bodo pa, sploh v jesenskih in zimskih dneh, potrebovali nove, mlade moči za na teren, saj da je veliko njihovih prostovoljcev starih 70, tudi 80 let. V teh dneh so organizirali prevajalsko mrežo, prav tako imajo v vseh namestitvenih centrih po dva prostovoljca iz programa Restoring Family Link, ki torej skrbijo za združitev družin, ki se nekje na poti zgubijo.

Reuters

Smeti jim je treba odpustiti

Priznala je, da so se morali ob odhodu migrantov soočiti tudi z veliko smetmi, ki so jih ti pustili ob odhodu. A kot pojasnjuje, je treba razumeti, da ko jim je rečeno, da morajo takoj naprej, vse pustijo in gredo. "Ne moremo jim zameriti, da ne tlačijo v svoje nahrbtnike še smeti," je menila. Odgovorila je tudi na nekatere bojazni, da bi bili socialno šibki slovenski državljani prikrajšani zaradi pomoči, ki jo RKS nudi beguncem. Pirc Musarjeva zagotavlja, da nihče ne bo prikrajšan in da po ustavljenem dnevnem urniku pomagajo pomoči potrebnim ljudem.