Svet

Avstrijski taksisti si zaradi migrantske krize manejo roke

sta/mv
26. 9. 2015, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Množični prihodi migrantov v številnih državah Evrope povzročajo precejšnje težave, a po drugi strani precej dobro poslujejo avstrijski taksisti. Med njimi je Mohamed, ki zasluži tudi do 450 evrov na dan s prevažanjem migrantov od avstrijsko-madžarske meje do Dunaja.

"Računam 150 evrov za pot do Dunaja. Gre za fiksno ceno, ne glede na število potnikov na vožnjo," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal 30-letni v Avstriji rojen Mohamed, ki ponavadi dvakrat ali trikrat na dan pelje migrante od meje do avstrijske prestolnice. Pot je sicer dolga okoli 80 kilometrov. "Preden se je vse to začelo, so bili vozniki lahko srečni, če so zaslužili 150 evrov v 12-urnem delavniku," je povedal taksist, ki ga ne moti, da včasih tudi po pet ali šest ur čaka na migrante na meji, ker ima zagotovljen posel.

Na mejnem prehodu Nickelsdorf, ki ga je zadnje dni prečkalo na tisoče migrantov, se na avstrijski strani vije dolga kolona več kot 100 taksistov, ki čakajo na naslednji vlak z migranti, ki se ustavi na madžarski strani. "Tako je že mesec dni. Trenutno je tu večina taksistov z Dunaja," je povedal Mohamed. Številni taksisti v Nickelsdorfu, med njimi tudi Mohamed, so potomci imigrantov, a se ne počutijo krive, da z migranti kujejo velike dobičke, saj je po njihovih trditvah biti taksist na Dunaju težavno. Prav tako lahko migranti uporabijo brezplačni avtobus, poznajo pa tudi cene prevoza s taksijem, ko pridejo v Nickelsdorf.