Zdravje

Dr. Lu Li svetuje: bolečine v trtici

Lu Li
26. 9. 2015, 11.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kljub pomanjkljivim podatkom je naša strokovnjakinja tokrat pripravila nekaj nasvetov za bralca, ki ima bolečine v predelu trtice.

Spoštovana dr. Lu Li!

Star sem 43 let. Že nekaj časa imam bolečine v predelu trtice, ki sicer niso prisotne vsak dan, a so čedalje pogostejše. Včasih je bolečina prav neznosna, v službi težko sedim pri miru dolgo časa, vse težje se zberem in nisem najbolj produktiven. To me zelo bremeni, saj imam v službi odgovorno in vodilno mesto.

Poskusil sem že z nekaj metodami, vendar mi do zdaj ni nobena pomagala, zato se obračam še na vas, da mi pojasnite izvor in vzrok bolečine ter dodate kak nasvet. Hvala vnaprej.


Branko

G. Branko, lepo pozdravljeni.
Za natančnejši odgovor bi vsekakor od vas potrebovala več informacij, predvsem o vaših vsakodnevnih navadah – spanju, prehranjevanju, prebavi, športnih dejavnostih, delu, ki ga opravljate po poklicu, telesni drži (npr. veliko sedečega položaja, dela za računalnikom) in podobno, seveda svetujem tudi diagnostični pregled po sistemu TKM (pulz, diagnoza jezika idr.). Pripravila pa sem nekaj nasvetov, ki lahko vsaj malce olajšajo vaše težave. Menim sicer, da brez terapij in uporabe zelišč ne boste mogli povsem odpraviti težav.

Po TKM pravimo, da so bolečine izzvane zaradi primanjkljaja ledvične energije či in nepretočnih energijskih kanalov, meridijanov. Vsak izmed petih organov in njihovih parov je prek meridijanov povezan tudi s čutilnimi organi in tkivi. Ledvice in mehur tako dajejo oporo in stabilnost kostem. Zakaj je do primanjkljaja ledvične energije prišlo v vašem primeru, je težko povedati brez pregleda. Možno je, da sta se znotraj kanala naselila patogena dejavnika hlad/mraz ter vlaga, ki sta se usidrala znotraj kosti, zato občutite bolečine, ki se pojavljajo v določenih obdobjih ter so različno intenzivne.

Priporočam, da opravite kak pregled pri zdravniku zahodne medicine. Bolečino lahko lajšate tako, da začnete uporabljati posebne zeliščne trakove, ki jih nameščate za 24 ur. Zelišča naj bodo po lastnostih topla in ne hladna. Toplota segreva in tako pospešuje prekrvitev ter hkrati prečiščuje telo, izganja hlad/mraz ter vlago. Odlično učinkuje tudi olje žafranike ali red flower oil (honghua you); nežno ga vtrite na mesto, kjer je bolečina, lahko do trikrat na dan. Uporabljate ga lahko v kombinaciji z zeliščnimi trakovi ali samostojno še nekaj dni po tem, ko bolečina mine.

Kadar so prisotne bolečine v kosteh in sklepih, priporočam uživanje kostne juhe ter malo več mlečnih izdelkov, predvsem sira in domačega mleka. Kot dodatek k prehrani vsak dan uživajte jagode godži, ki krepijo ledvice in jetra.

Dobra samopomoč je vsekakor tudi moksibustija, ki jo lahko izvajate doma. Ob bolečinah si enkrat na dan po deset minut moksajte oz. ogrevajte točki GV14 (Dazhui) in BL23 (Shenshu) na meridijanu za mehur. Masirate ali pritiskate lahko tudi na točki GV4 (Mingmen) in GB31 (Feng shi).

Prav tako je zelo pomembna športna dejavnost, tega niste omenjali. Že glede na vaš vodilni položaj v službi, kjer je veliko dela usmerjenega v razmišljanje in strategije, je izjemnega pomena, da ne zanemarite svojega telesa. Um in telo sta povezana in vplivata drug na drugega. Ne morete krepiti uma ali intelekta, ne da bi poskrbeli tudi za fizično telo. Najbolj vam priporočam plavanje. Če imate to možnost, bi bilo odlično vsaj 20 minut plavanja na dan. Izvajajte tudi raztezne vaje.

Zeliščna formula, primerna za vas, bi bila osteoflex form (zhuangu guanjie), tudi sexoton form (jin kui shenqi), ki zelo dobro krepi ledvice in posledično kosti. Lahko si pripravljate čaj iz kitajske kutine (mu gua). Osebno vam priporočam akupunkturo, približno osem obiskov, po dvakrat na teden. Z veseljem podelim z vami še kakšen nasvet. Oglasite se v naši ordinaciji Dao TKM v Ljubljani.
 Želim vam vse dobro!