Zdravje

Učenje nas po opozorilu nevladnih organizacij ohranja povezane s svetom

STA/M.J.
20. 9. 2015, 12.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Stari postanemo, ko se nehamo učiti, je sporočilo Mreže izobraževalnih nevladnih organizacij Slovenije MINVOS, ki zaključuje šestletno etapo delovanja. V tem času je združila 203 nevladne organizacije (NVO) in gostila 40 strokovnih usposabljanj, ki se jih je udeležilo 386 ljudi. V mreži so prepričani, da nas učenje ohranja povezane s svetom.

arhiv

MINVOS, katerega nosilec je EIC Univerzum Minerva Maribor, skrbi za promocijo, beleženje in razvoj neformalnega izobraževanja v Sloveniji. Njegov namen je povezovanje in krepitev nevladnega sektorja na področju izobraževanja in usposabljanja.

V mreži menijo, da se moramo ves čas izobraževati, saj lahko le tako sledimo učeči se družbi in spreminjajočim se potrebam trga dela, zato nudijo različne oblike brezplačnega neformalnega izobraževanja. Uporabniki mreže se tako učijo praktičnih veščin, osvajajo računalniške programe, razvijajo jezikovne sposobnosti in podobno. V nekaterih organizacijah lahko celo dosežejo nacionalne poklicne kvalifikacije.

MINVOS, ki je bil neformalno ustanovljen maja 2009, je do sedaj priredil 54 mrežnih dogodkov. Oblikoval je osem novih storitev in nudil 952 mentorskih ur nevladnim organizacijam. Pripravil je štiri analize, osem zagovorniških akcij ter osem predlogov sprememb predpisov in razvojnih dokumentov. Pomagal je tudi pri organizaciji dogodkov.

Mreža, ki se delno financira iz Evropskega socialnega sklada, svojim organizacijam omogoča pridobitev certifikata kakovosti MiQ. Certifikat je do zdaj prejelo 35 programov. Poleg tega zaslužne organizacije prejmejo naziv Ambasador znanja.

MINVOS je zaslužen tudi za akcijo Noč - moč neformalnega, v sklopu katere lahko nevladne organizacije v lokalnem okolju na večernih projekcijah na javnih mestih predstavijo svoje delo in dosežke. Prav tako sodeluje v akciji NVO, brez nas ne bo šlo!, ki krepi civilni dialog in opozarja na ovire za razvoj področja neformalnega izobraževanja in usposabljanja.