Slovenija

Povprečna bruto plača žensk 89 evrov nižja od plač moških

sta/mv
26. 9. 2015, 12.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Povprečna mesečna bruto plača žensk je lani dosegla 94,7 odstotka plače moških, kar pomeni, da je bila od njihove nižja povprečno za 89 evrov. Najmanjša razlika v višini plače moških in žensk je bila v dejavnosti poslovanje z nepremičninami.

Profimedia

Povprečna bruto plača je bila v letu 2014 1637 evrov, pri čemer so moški povprečno prejemali 1678 evrov bruto, ženske pa 1589 evrov bruto. Gre sicer za povprečja, zato prihaja do razlik tudi zaradi različne izobrazbene, poklicne in starostne strukture. Mediana, ki deli populacijo na dva enaka dela, je bila 1353 evrov. To pomeni, da je imela polovica zaposlenih oseb povprečno mesečno bruto plačo nižjo od tega zneska.

Povprečne plače moških in žensk so se najmanj razlikovale v dejavnosti poslovanje z nepremičninami, in sicer za 4,8 odstotka ali 79 evrov v korist moških, so izračunali v državnem statističnem uradu.

Bruto plače žensk so bile v povprečju višje od bruto plač moških v dejavnosti oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja (za 16,4 odstotka), v dejavnosti gradbeništvo (za 14,9 odstotka) in v dejavnosti promet in skladiščenje (za 11,5 odstotka). V vseh treh omenjenih dejavnostih so bile ženske v manjšini, vendar so pretežno opravljale bolje plačana dela.

Povprečne bruto plače zaposlenih z višješolsko ali visokošolsko izobrazbo so bile lani v zasebnem sektorju za 3,9 odstotka višje od plač zaposlenih z enako izobrazbo v javnem sektorju.

Ob razdelitvi javnega sektorja na sektor država in na javne družbe je razbrati, da so imeli zaposleni z višješolsko ali visokošolsko izobrazbo v zasebnem sektorju za 7,4 odstotka višje bruto plače od plač zaposlenih z enako izobrazbo v sektorju država, obenem pa za 9,9 odstotka nižje od zaposlenih z enako izobrazbo v javnih družbah, torej družbah, ki so pod nadzorom enot sektorja država.

Zaposleni v javnem sektorju s srednješolsko izobrazbo so imeli za 10,8 odstotka višje povprečne bruto plače od zaposlenih v zasebnem sektorju z enako izobrazbo. Plače zaposlenih v sektorju država z enako izobrazbo so bile za 3,9 odstotka višje od plač zaposlenih v zasebnem sektorju z enako izobrazbo, plače zaposlenih v javnih družbah z enako izobrazbo pa za 21,1 odstotka višje od plač zaposlenih v zasebnem sektorju z enako izobrazbo.

Po statističnih regijah so se povprečne bruto plače moških in žensk lani najmanj razlikovale v jugovzhodni Sloveniji, in sicer za samo 0,7 odstotka ali 12 evrov v korist ženskam. Najvišja razlika med bruto plačama po spolu je bila v gorenjski statistični regiji; ženske so tam zaslužile v povprečju za 11 odstotkov ali 186 evrov manj od moških.