Svet

IS naj bi v Iraku in Siriji uporabljala kemično orožje

Črt Kaker
13. 9. 2015, 07.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Džihadisti skupine Islamska država naj bi v Siriji in Iraku uporabljali kemično orožje, je za britanski BBC povedal neimenovani ameriški predstavnik.

arhiv

ZDA so zabeležile najmanj štiri primere uporabe iperita, bojnega strupa iz skupine mehurjevcev. Iperit naj bi uporabili v surovi obliki v prahu, ki so ga primešali tradicionalnemu eksplozivu, v na primer minometnih granatah. Ob eksploziji prah iperita ožge tiste, ki so mu izpostavljeni, je za BBC pojasnil ameriški vir. BBC ob tem navaja, da je dokaze za te trditve videla tudi njihova novinarska ekipa na turško-sirski meji.

Običajno iperit sicer ni smrten, vendar pa proti njemu ni kake učinkovite obrambe ali »zdravila«. 

Iperit lahko deluje prek kože, oči ali dihal, če je uporabljen kot plin. Lahko se ga tudi zaužije, če je v trdni obliki. V stiku s kožo oziroma sluznico ustvarja mehurje. Običajno iperit sicer ni smrten, vendar pa proti njemu ni kake učinkovite obrambe ali »zdravila«, razen fizične zaščite in temeljitega izpiranja v primeru stika z njim.

Kje naj bi pripadniki IS dobili iperit, ni povsem jasno, saj naj bi bilo kemično orožje, ki ga je imel režim sirskega predsednika Bašarja al Asada, bolj ali manj uničeno. Kot je za BBC povedal omenjeni ameriški predstavnik, ZDA domnevajo, da ga džihadisti najverjetneje izdelujejo sami. »Ocenjujemo, da imajo aktivno raziskovalno skupino za razvoj kemičnega orožja in da skušajo izpopolniti njegovo uporabo,« je še izdal ameriški vir.