Slovenija

Mramor izpostavil razpravo o minimalni efektivni davčni stopnji

STA/J.P.
12. 9. 2015, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Finančni ministri držav v območju evra so danes v Luksemburgu razpravljali tudi o možnosti uvedbe minimalne efektivne davčne stopnje v sklopu prizadevanj za preprečitev izogibanja plačevanju davkov. V primeru uvedbe minimalne stopnje bi morala Slovenija to stopnjo dvigniti, kar sicer tudi načrtujejo, je pojasnil slovenski minister Dušan Mramor.

sta

V prizadevanjih za preprečitev izogibanja plačevanju davka na dobiček se razpravlja tudi o minimalni efektivni davčni stopnji, ker precej držav meni, da zelo nizka stopnja davka na dohodek pravnih oseb omogoča izogibanje plačevanju davkov oziroma iskanje tistih držav, ki imajo najnižji efektivni davek, je pojasnil Mramor.

Slovenija ima po Mramorjevih besedah zelo nizko efektivno obdavčitev, zato je v primeru določitve minimalne efektivne davčne stopnje na evropski ravni zelo verjetno, da bo Slovenija pod njo in bo treba poskrbeti, da se ta efektivna davčna stopnja dvigne, kar so tudi sami že načrtovali v sklopu prestrukturiranja davkov.

Ministri so govorili tudi o konkurenčnosti na trgu dela z vidika obremenitev plač z davki, kar prav tako sovpada s tem, kar v vladi že počnejo, je izpostavil Mramor. "Na eni strani je treba prestrukturirati davke, tako da se povišajo, kjer so relativno nizki in ne vplivajo na gospodarsko rast, ter razbremeniti tiste, ki gospodarsko rast zagotovo zmanjšujejo," je pojasnil.

V Sloveniji je po ministrovih besedah zlasti problem pri nekonkurenčnosti višjih plač, visoko strokovnih in najbolj produktivnih zaposlenih. Zato tudi nameravajo pridobiti dodatne vire z zvišanjem efektivnega davka na dohodek pravnih oseb in ta višek porabiti za zniževanje obdavčitve tam, kjer je Slovenija najmanj konkurenčna, je pojasnil Mramor.