Slovenija

Bistrejša, čistejša, dražja Vipava

Polona Krušec
12. 9. 2015, 17.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Reka Vipava je ena najbolj umazanih rek v tem delu države. Čistilna naprava, ki so jo zgradili v Vipavi, jo bo pomagala očistiti. Se bo pa to poznalo tudi na položnicah.

STA

Njena struga se po desnem robu Vipavske doline vije na Goriško polje in prečka mejo ter se v sosednji Italiji priključi Soči. 49 kilometrov dolga reka je zaradi kanalizacijskih odplak, ki se iztekajo vanjo, veljala za eno najbolj onesnaženih voda na tem področju.

STA

Pomembnost pridobitve

Zato bo nova čistilna naprava pomembna pridobitev za Vipavo in celotno dolino z Goriško, saj bodo odpadne vode skoraj v celoti prečiščene, kar naj bi znova vrnilo življenje v reko. Kot je povedal vipavski župan Princes, v njej na primer ni več alg, pa tudi rakov ne, za katere je znano, da se zadržujejo le tam, kjer so vode res kakovostne.

Še slaba dva meseca bo čistilna naprava na poskusnem obratovanju, da jo prilagodijo in odpravijo pomanjkljivosti.

Še nepopolno omrežje

Nova čistilna naprava je komunalna in bo čistila komunalne odpadne vode iz enajstih krajevnih skupnosti v občini. Predvideno je, da bo zadostovala za čiščenje odplak za 6500 prebivalcev. Trenutno so na čistilno napravo priklopljeni le kanalizacijski vodi iz večine Vipave, Vrhpolja in Zemona, v kratkem pa naj bi priključili še kanalizacijsko omrežje z območja Podnanosa.

STA

Za zdaj naprava še ne čisti s polno močjo, čeprav je bila že lani končana. Razlog za to je v premajhnih količinah odpadnih voda, saj kanalizacijsko omrežje še ni v celoti spojeno. Zato bodo z manjšimi prenastavitvami mehanskega dela poskušali znižati stroške za porabljeno energijo. To bodo naredili z zmanjšanim vpihovanjem kisika, kar bo za 30 do 40 odstotkov zmanjšalo delovanje naprave.

STA

Višji zneski

Z uredbo o obračunu omrežnine oziroma amortizacije kanalizacijskih odtokov obstaja denarna past, ki jo je 'zakrivila' država. Uredba namreč narekuje, da amortizacijo za kanalizacijske vode in druge okoljske naložbe zniža na 30 let. »Nemogoče je tako naložbo amortizirati v tako kratkem času. Na 50 let bi še šlo, a 30 ne. Idealno bi bilo 70-letno obdobje, kot je bilo po starem,« komentira župan Princes. Posledica tega bodo višji zneski na položnicah, a kot še dodaja vipavski župan, za zdaj kaže, da na gospodinjstvo ti ne bi smeli biti višji za več kot dva evra.