Svet

Turčija obtožena uporabe kemičnega orožja proti Kurdom

B.K.
14. 8. 2015, 12.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nemški strokovnjaki so potrdili pristnost fotografij, na katerih so prikazani mrtvi borci Kurdske delavske stranke (PKK), ki so bili pokončani s kemičnim orožjem. Dokazi vse bolj pritiskajo na turško vlado, za katero se že dolgo sumi, da uporablja prepovedano kemično orožje proti kurdskim upornikom. Nemški politiki so že zahtevali preiskavo, poroča nemški časnik Spiegel.

Reuters

Na grozljivih fotografijah so prikazana od kemičnega orožja ožgana in pohabljena trupla kurdskih borcev. Žrtve so tako iznakažene, da je ponekod težko prepoznati, da gre res za človeška bitja. Turško-kurdski aktivisti trdijo, da je na fotografijah osem članov Kurdske delavske stranke (PKK), ki so bili umorjeni septembra 2009.

Fotografije so aktivisti marca predali nemški delegaciji za človekove pravice, sestavljene iz strokovnjakov za Turčijo, novinarjev in politikov. Hans Bauman, nemški strokovnjak za fotografije je sedaj potrdil verodostojnost materiala, forenzično poročilo Univerzitetne bolnišnice v Hamburgu pa je prav tako podprlo prvotni sum, da je osem Kurdov najverjetneje umrlo za posledicami uporabe kemičnega orožja.

Podobni incidenti naj bi se dogajali redno

Nemški politiki in strokovnjaki za človekove pravice sedaj zahtevajo preiskavo tega incidenta, prav tako pa vpogled v druge »skrivnostne dogodke te vrste,« ki bi se naj redno dogajali v Turčiji.

Turčijo že dlje časa sumijo, da uporablja kemično orožje, kar naj bi potrjevala tudi pričanja lokalnih prebivalcev. A najti dokaze je težko, saj so trupla bila večkrat pokopana tako pozno, da je nemogoče opraviti temeljito obdukcijo.

Turčija zanika obtožbe

V Turčiji zagovorniki človekovih pravic že dolgo zahtevajo preiskavo, vojska pa na obtožbe ne odgovarja. Podobno sta vlada in predsednik Recep Tayyia Erdogan trmasto tiho, ali pa skušata prikazati obtožbe o vojnih zločinih, kot »propagando PKK.«