Svet

V rokah IS: ob napačnem času na napačnem kraju

U.K.
10. 8. 2015, 17.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Hrvaške in egiptovske službe so si včeraj še naprej prizadevale najti ugrabljenega Tomislava Salopeka. A vse bolj se zdi, da zahteve teroristov sploh niso pomembne.

Youtube

»Še naprej delamo pri tem, a zaradi občutljivosti situacije ne moremo razkriti več podrobnosti,« so pojasnili na hrvaškem zunanjem ministrstvu. Egiptovska veja Islamske države je v sredo zagrozila, da bo Salopeka usmrtila v 48 urah, kar se je izteklo v petek. Sodeč po uri, ki je odštevala čas na spletni strani skrajnežev, naj bi do usmrtitve prišlo točno ob 17.35 po srednjeevropskem času. Po izteku roka je digitalna ura s strani izginila.

V zameno za njegovo življenje IS zahteva izpustitev muslimank iz egiptovskih zaporov

Salopeka so sicer ugrabili 22. julija na območju Kaira, ko je bil z voznikom na poti v službo. Gre za prvo tovrstno ugrabitev hrvaškega državljana, potem ko so skrajneži Oborožene islamistične skupine (GIA) v Alžiriji v napadu na gradbišče decembra 1993 umorili 12 hrvaških delavcev. Džihadisti so lani v Siriji sicer ugrabili in umorili britanskega državljana, ki je živel v Sisku, potem ko se je poročil s Hrvatico. Hrvaški mediji zdaj pišejo, da je bila ugrabitev Salopeka pravzaprav čisto naključna, še huje pa je, da najverjetneje niti skrajneži ne pričakujejo, da bo egiptovska vlada dejansko ugodila njihovim zahtevam. Po mnenju strokovnjakov naj ne bi šlo za dejansko osvoboditev žensk iz zapora, temveč za ekonomsko destabilizacijo Egipta. Nesrečnega Salopeka naj bi iskale številne tajne službe, med njimi tudi hrvaška in egiptovska. A to naj bi bil samo pesek v oči. Po mnenju nekaterih tujih agencij naj bi Egipt samo poskušal ublažiti celotno situacijo, glede ugrabitve same pa menijo, da gre za manj pomemben dogodek. Islamski skrajneži so z ugrabitvijo vsekakor želeli sporočiti svetu, da je Egipt ranljiv, da ni primeren niti za turiste niti za tuje delavce. In to jim je vsekakor uspelo sporočiti, še posebej ker je video nesrečnega Hrvata prišel na splet tik pred odprtjem novega toka Sueškega prekopa.

Robert Springborg, profesor in strokovnjak za egiptovsko vojsko: »Lahko bi bil katerikoli državljan, verjetno jim je bilo pomembno samo to, da je tujec.«

Robert Springborg, profesor in strokovnjak za egiptovsko vojsko, je dejal, da dejstvo, da gre za Hrvata, nima nobene zveze. Tomislav je bil po njegovem mnenju ob napačnem času na napačnem kraju. »Lahko bi bil katerikoli državljan, verjetno jim je bilo pomembno samo to, da je tujec,« je povedal profesor Robert. Žal so zahteve, ki so jih sporočili ugrabitelji, povsem nerealne. Egipt nikakor ne bo izpustil na tisoče ujetnic, ki so bile obsojene zaradi terorizma, in tega se gotovo zavedajo tudi ugrabitelji. Želijo samo pozornost, to pa so vsekakor dobili. Egiptovska vlada je prav tako v precejšnji stiski. Teroristom ne morejo popustiti, saj bi bili s tem videti šibki, in lov na tujce in tudi državljane Egipta bi bil s tem odprt. A že tako ali tako lahko pričakujejo, da se bodo ugrabitve najverjetneje nadaljevale. Je pa seveda tudi res, da je Egipt kupil precej orožja od Francije, med drugimi tudi bojna letala, s katerimi bo močno udaril po Islamski državi.  Poudarek: