Svet

Hrvaška javnost razdeljena zaradi predsedniškega tapisoma

P.R.
10. 8. 2015, 15.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Najprejje iz predsedniške palače »vrgla« Tita. Zdaj razburja z menjavo starega rdečega tapisoma. Bizarno, a javnost je prav zaradi predsedniškega tapisoma spet razdeljena.

Arhiv

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović nadaljuje preurejanje svojega delovnega mesta. Sredi marca je iz svojega urada »deložirala« doprsni kip nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita. Slednjega je na Pantovčaku postavil prvi hrvaški predsednik FranjoTuđman, po selitvi iz predsedniške palače pa je kip odslej na ogled v Titovi rojstni hiši v Kumrovcu. Z odstranitvijo kipa in še nekaj Titovih oljnih portretov je Grabar-Kitarovićeva povzročila pravi vihar deljenih mnenj in nič drugače ni zdaj, ko se je odločila za menjavo tapisoma v preddverju urada na Pantovčaku.

Arhiv

 Star tapisom je razpadal, zato so ga pred dvema mesecema zamenjali.

TAPISOM JE RAZPADAL

Namesto po starem, popolnoma izrabljenem temno rdečem, se bo Grabar-Kitarovićeva s svojimi visokimi gosti zdaj sprehajala po nebeško modrem tapisomu. In čeprav je menjava spet sprožila polemike, seveda predvsem zaradi menjave barve z rdeče na modro, je razlog, kot pojasnjujejo v uradu predsednice, čisto praktičen in ne ideološki. Predsedničin tiskovni predstavnik Luka Đurić je povedal, da so tapisom menjali že pred dvema mesecema, saj je zaradi dotrajanosti dobesedno razpadal, in to v takšni meri, da so koščke gostje s čevlji raznašali po predsedniški palači. Đurić je še dodal, da je bil tapisom star več kot 15 let in je bil že čas, da se ga zamenja.

SPORNA BARVA

Nekateri državljani v šali, nekateri pa zares predsednici očitajo, da se trudi iz svojega urada zabrisati vse »rdeče sledi« in da je bila menjava rdečega tapisoma zgolj nadaljevanje njene čistke po odstranitvi Titovega kipa. A več kot očitno je, da je modra najljubša barva hrvaške predsednice. Tudi na svoji inavguraciji je namreč nosila kostim v nebeško modri barvi. Slednjo pa tudi sicer pogosto nosi na uradnih sprejemih ali obiskih. »Zlobneži želijo njeno ljubezen do te barve in seveda nov tapisom povezati s stranko HDZ, vendar so to čiste neumnosti,« še dodajajo na Pantovčaku.