Svet

Kakšna je usoda ugrabljenega Hrvata v Egiptu?

STA
8. 8. 2015, 16.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Hrvaške in egiptovske službe si še naprej prizadevajo najti ugrabljenega Tomislava Salopeka, so dan potem, ko se je hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić vrnila v Zagreb, za hrvaško tiskovno agencijo Hina povedali na zunanjem ministrstvu.

Youtube

"Še naprej delamo na tem, a zaradi občutljivosti situacije ne moremo razkriti več podrobnosti," so pojasnili. Nobenih informacij nima niti francoska tiskovna agencija AFP, ki je primer ugrabljenega Salopeka spremljala od samega začetka, saj je Hrvat namreč v Egiptu deloval kot geodet za francosko podjetje CGG.

Egiptovska veja Islamske države je v sredo zagrozila, da bo Salopeka usmrtila v 48 urah, kar se je izteklo v petek. Sodeč po uri, ki je odštevala čas na spletni strani skrajnežev, naj bi do usmrtitve prišlo točno ob 17.35 po srednjeevropskem času. Po izteku roka je digitalna ura s strani izginila.

V zameno za njegovo življenje IS zahteva izpustitev muslimank iz egiptovskih zaporov. Salopeka so sicer ugrabili 22. julija na območju Kaira, ko je bil z voznikom na poti v službo.

Gre za prvo tovrstno ugrabitev hrvaškega državljana, potem ko so skrajneži Oborožene islamistične skupine (GIA) v Alžiriji v napadu na gradbišče decembra 1993 umorili 12 hrvaških delavcev. Džihadisti so lani v Siriji sicer ugrabili in umorili britanskega državljana, ki je živel v Sisku, potem ko se je poročil s Hrvatico.

Salopek je prvi tujec, ki so ga skrajneži IS ugrabili in zagrozili z njegovo usmrtitvijo, odkar IS deluje v Egiptu.

Nejgovo izpustitev je v Kairu skušala doseči tudi Pusićeva. Potem ko je opravila vrsto pogovorov, med njimi tudi z egiptovskim zunanjim ministrom Samehom Shoukryjem, se je v domovino vrnila v petek zvečer.

Hrvaški je medtem pomoč pri reševanju Salopeka ponudil tudi srbski zunanji minister Ivica Dačić, ki se je v Egiptu mudil na odprtju novega Sueškega prekopa, je poročal srbski Blic.