Svet

Islamska država v Siriji ugrabila 230 civilistov

STA/M.J.
7. 8. 2015, 13.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Islamska država je v osrednji Siriji ugrabila 230 civilistov, med njimi najmanj 60 kristjanov, je danes sporočili sirski observatorij za človekove pravice. Po njegovih informacijah so islamski skrajneži talce v mestu Al Karjatain, ki so ga zasedli v sredo zvečer, zajeli v četrtek.

Twitter

V Al Karjatain so se zatekli številni kristjani, ki so pobegnili iz province Alep na severu države. Tiste, ki so jih skrajneži v četrtek ugrabili, IS obtožuje kolaboracije z režimom.

Njihova imena so bila na seznamu, s katerim v rokah so skrajneži prečesavali mesto. Lotili so se tudi iskanja družin, ki so skušale pobegniti ali se skriti, observatorij, ki ima razvejano mrežo informatorjev v Siriji, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Al Karjatain, ki leži blizu starodavnega mesta Palmira, ki ga je IS prav tako zasedel, je imel pred vojno v Siriji 18.000 prebivalcev, med katerimi so bili sunitski muslimani ter kakih 2000 sirskih katoličanov in pravoslavcev. Po navedbah nekega sirskega kristjana v Damasku, ki izhaja iz Al Karjataina, je krščansko prebivalstvo tam sedaj upadlo na 300.

Sirski observatorij je že v četrtek sporočil, da je od izbruha krvavega konflikta v Siriji marca 2011 umrlo že več kot 240.000 ljudi, med njimi 12.000 otrok.