Svet

Policija končala dramo s talci v hotelu v Maliju

STA
8. 8. 2015, 14.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Malijska policija je danes ob pomoči francoskih vojakov končala dramo s talci v hotelu v mestu Sevare v osrednjem Maliju. Hotel so v petek zavzeli najverjetneje islamski skrajneži, čeprav odgovornosti uradno niso prevzeli. V napadu je umrlo vsaj šest ljudi, policija pa je osvobodila številne talce, med njimi pet tujcev, sporočajo vojaške oblasti.

Reuters

V operaciji za končanje zavzetja hotela Byblos, kjer pogosto bivajo pripadniki mirovne misije Združenih narodov v Maliju (Minusma), je umrlo najmanj pet malijskih vojakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Iz mirovne misije so sporočili, da je bil glede na dosedanja poročila v napadu ubit tudi pripadnik Minusme. Navedbe o številu mrtvih se za zdaj sicer razlikujejo.

Malijske sile so po navedbah neimenovanega vira osvobodile številne talce, tudi pet tujcev. Njihova nacionalnost ni znana. Po navedbah neimenovanega vira so bili v hotelu pred napadom registrirani trije Južnoafričani, Francoz in Ukrajinec, medtem ko je ruski diplomat sporočil, da je bil med talci tudi ruski pilot.

Skrajneži so vdrli v hotel v petek ob 8. uri po srednjeevropskem času, navajajo vladni viri. Eden od napadalcev je imel pas z eksplozivom, je dodal vojaški vir.

Sevare, ki leži nekaj kilometrov od regionalne prestolnice Mopti, je ključna postojanka na cesti do puščavskega severa, ki je od leta 2012 pod nadzorom islamskih skrajnežev. Je strateško mesto z velikim letališčem, ki ga uporabljajo malijska vojska in francoski vojaki operacije Minusma.

Po podatkih ZN je bilo od začetka mirovne misije v Maliju leta 2013 ubitih že 35 njenih pripadnikov. Minusma trenutno velja za najnevarnejšo misijo za mirovnike ZN.