Svet

Po drami s talci ponovno odprla vrata kavarna v Sydneyju

STA/J.P.
20. 3. 2015, 09.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Tri mesece po drami s talci je danes za obiskovalce vnovič odprla vrata kavarna Lindt v avstralskem Sydneyju. Simpatizer Islamske države je sredi decembra lani v njej zajel 18 ljudi, od katerih sta dva umrla. Obema so se v prenovljeni kavarni poklonili s spominskima ploščama.

Reuters

Iranec Man Haron Monis je v kavarno Lindt vdrl 15. decembra lani. Zajetje je bilo v središču svetovne pozornosti, po 16 urah pa se je končalo s posredovanjem policije, potem ko je Monis ustrelil vodjo kavarne, 34-letnega Torija Johnsona. Poleg njega je umrla še 38-letna Katrina Dawson, mati treh otrok, za katero je bila usodna odbita policijska krogla. Monisa so v posredovanju ubili.

Današnjega ponovnega odprtja kavarne se je udeležil tudi premier zvezne države Novi Južni Wales Mike Baird, ki se je srečal z osebjem. Med njimi je bil tudi eden od natakarjev, ki je delal na dan napada. "To je bila preizkušnja za mesto, a današnji dan je močan opomnik, da gremo naprej," je dejal Baird po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Monis, ki je v Avstraliji pridobil politični azil, je bil znan radikalni islamist, ki je pogosto tudi nastopal v javnosti.

Številni Avstralci so se še pred odprtjem zbrali pred kavarno in prinašali tudi rože v spomin na žrtvi.

Po drami s talci je Avstralija uvedla ostrejši nadzor priseljevanje. "Odkrito rečeno, ta pošast ne bi smela biti v naši skupnosti," je januarja menil Abbott. "Ne bi mu smeli dovoliti vstopa v državo. Ne bi smel biti na prostosti proti plačilu varščine. Ne bi smel imeti orožja in ne bi se smel radikalizirati," je poudaril.

Monis, ki je v Avstraliji pridobil politični azil, je bil namreč znan radikalni islamist, ki je pogosto tudi nastopal v javnosti. Proti njemu so tekle številne preiskave, na prostosti pa je bil proti plačilu varščine. Obtožen je bil kot sostorilec pri umoru svoje nekdanje žene, v ločenem primeru pa za spolne napade na šest žensk.